Un nou exerciţiu de alarmare a populaţiei a avut loc astăzi, între orele 10.00 şi 11.00. Concluzia: jumătate din sirenele centralizate funcţionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, în jurul orei 10.00, a fost declanşat exerciţiul de verificare a sirenelor din Bucureşti şi din Ilfov. Potrivit ISU Bucureşti, au fost transmise 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru încetarea alarmei se transmite un semnal continuu, de aceeaşi intensitate cu durata de 2 minute, informează autorităţile. Autorităţile anunţă că doar jumătate din sirenele centralizate din Capitală funcţionează.

UPDATE Potrivit ISU, în Bucureşti sunt 390 de sirene în evidenţe (337 electrice şi 53 electronice). Din acest total numai 102 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către ISU Bucureşti-Ilfov. Din cele 102 sirene centralizate, numai 56 au funcţionat.

Cât priveşte judeţul Ilfov, aici sunt 75 de sirene în evidenţe (58 electrice şi 17 electronice). Din acest total numai 10 sunt centralizate şi pot fi acţionate de către ISU Bucureşti-Ilfov. Din cele 10 sirene centralizate, numai 4 au funcţionat.

Principalele cauze ale nefuncţionării sirenelor sunt reprezentate de defecţiuni tehnice, neasigurarea mentenanţei sau neasigurarea centralizării-în comandă, mai spun pompierii

„Totodată, pe timpul desfăşurării exerciţiului, pompierii au verificat 61 de locaţii unde sunt amplasate sirene (51 locaţii în Bucureşti şi 10 în Ilfov). La momentul transmiterii acestei informări, situaţia verificărilor în teren nu este centralizată”, arată reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Concret, exerciţiul a avut ca scop antrenarea autorităţilor administraţiei publice locale, pregătirea populaţiei prin cunoaşterea semnificaţiei semnalelor de alarmare, precum şi verificarea funcţionării sirenelor de alarmare publică. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), cât şi a celor cu acţionare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă.

Potrivit IGSU, se desfăşoară lunar, la nivel naţional, exerciţii destinate verificării funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10,00 — 11,00, au fost acţionate sirenele de alarmare publică existente în toate judeţele.

În cadrul acţiunilor de testare şi verificare a sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă derulate în luna august, la nivel naţional, din cele 6.913 mijloace tehnice de alarmare au fost acţionate 5.460 de sirene pe timpul exerciţiului, a precizat IGSU.

În ce condiţii se folosesc sirenele

„Sunt utile, dar nu sunt suficiente pentru că nu au acoperirea necesară. Plus nu sunt eficiente în anumite situaţii când fiecare sirenă este pornită de un om, ele nefiind centralizate - acestea sunt problemele lor principale. Putem folosi sirenele dacă, spre exemplu, se rupe un baraj. Sau dacă vine o viitură foarte mare. Practic, oamenii pot să fie evacuaţi în timp util şi duşi la adăposturi. Dacă ne confruntăm, Doamne fereşte!, cu un atac aerian, folosim aceste sirene, fie pentru prealarmare, fie pentru alarmare. De exemplu, în zona Cernavodă, ele pot fi utilizate inclusiv dacă avem de-a face cu o problemă radionucleară”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, pentru „Adevărul”.

Potrivit acestuia, sunetul sirenei este acelaşi însă durata şi numărul repetărilor avertizează asupra problemei cu care ne confruntăm. 

„De pildă, dacă este un dezastru în general, sirenele sună de cinci ori câte 16 secunde. Dacă este o prealarmă aeriană, sună de trei ori câte 32 de secunde. Dacă este o alarmă aeriană reală o să sune de 15 ori câte patru secunde fiecare. Iar încetarea alarmei de orice tip înseamnă un sunet continuu care durează două minute. Timpii sunt stabiliţi la nivel internaţional, ei sunt folosiţi de Mecanismul de Protecţie Civilă, nu sunt specifici României”, a completat medicul. 

Simulările sunt necesare pentru a testa sistemul dar şi pentru a informa populaţia, arată Arafat. „Oamenii trebui să înveţe ce înseamnă acele sunete, trebuie să ştie ce înseamnă fiecare modalitate prin care sunt utilizate sirenele. E normal să facem astfel de teste periodic”, a mai spus şeful DSU.

alarma populatie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite