AUDIO Exerciţii pentru verificarea sistemelor de alarmare a populaţiei în caz de dezastre. Cum recunoşti sunetele. Raed Arafat: „Sirenele au limitele lor”
0Exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei au avut loc miercuri, când în toată ţara au fost pornite sirenele de alarmare publică. Astfel de simulări se vor desfăşura în prima zi de miercuri a fiecărei luni. Sirenele sunt folosite dacă se rupe un baraj, dacă vine o viitură foarte mare sau în cazul unui atac aerian, spune Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).
Din totalul celor 77 de sirene centralizate, cu acţionare automatizată, care aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti şi primăriilor de sector, doar 51 sunt funcţionale, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).
„ISUBIF a verificat astăzi în teren, prin sondaj, funcţionarea a peste 25 de sirene din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, rezultatul fiind următorul: 18 verificate în Bucureşti (3 funcţionale, 15 nefuncţionale), respectiv 8 verificate în Ilfov (6 funcţionale, 2 nefuncţionale)”, arată ISU.
Unele dintre sirenele centralizate, cu acţionare automatizată de la ISUBIF, care la precedentul exerciţiu au funcţionat, nu au putut fi acţionate din motive tehnice, care urmează a fi stabilite de proprietarii acestora. Totodată, în localitatea Buftea au fost introduse sirene noi.
Cum recunoşti sistemele de avertizare a populaţiei în caz de dezastre
„Este posibil ca în ultima perioadă în localităţile mai mici ele să fi fost folosite de autorităţile locale pentru atenţionarea asupra unei viituri. În Bucureşti, din ce ştiu, au fost folosite numai în perioadă de Război, nu am informaţii să fi fost utilizate şi cu altă ocazie. Sirenele sunt cum sunt, au limitele lor, ajungerea la populaţie este cam 50% motiv pentru care noi suntem în procesul de identificare şi soluţionare a unor alternative de altertare a populaţiei care să fie complementare cu sirenele”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
În ce condiţii se folosesc sirenele
„Sunt utile, dar nu sunt suficiente pentru că nu au acoperirea necesară. Plus nu sunt eficiente în anumite situaţii când fiecare sirenă este pornită de un om, ele nefiind centralizate - acestea sunt problemele lor principale. Putem folosi sirenele dacă, spre exemplu, se rupe un baraj. Sau dacă vine o viitură foarte mare. Practic, oamenii pot să fie evacuaţi în timp util şi duşi la adăposturi. Dacă ne confruntăm, Doamne fereşte!, cu un atac aerian, folosim aceste sirene, fie pentru prealarmare, fie pentru alarmare. De exemplu, în zona Cernavodă, ele pot fi utilizate inclusiv dacă avem de-a face cu o problemă radionucleară”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, pentru „Adevărul”.
Potrivit acestuia, sunetul sirenei este acelaşi însă durata şi numărul repetărilor avertizează asupra problemei cu care ne confruntăm.
„De pildă, dacă este un dezastru în general, sirenele sună de cinci ori câte 16 secunde. Dacă este o prealarmă aeriană, sună de trei ori câte 32 de secunde. Dacă este o alarmă aeriană reală o să sune de 15 ori câte patru secunde fiecare. Iar încetarea alarmei de orice tip înseamnă un sunet continuu care durează două minute. Timpii sunt stabiliţi la nivel internaţional, ei sunt folosiţi de Mecanismul de Protecţie Civilă, nu sunt specifici României”, a completat medicul.
Simulările sunt necesare pentru a testa sistemul dar şi pentru a informa populaţia, arată Arafat. „Oamenii trebui să înveţe ce înseamnă acele sunete, trebuie să ştie ce înseamnă fiecare modalitate prin care sunt utilizate sirenele. E normal să facem astfel de teste periodic”, a mai spus şeful DSU.
Simulare în toată ţara
Concret, între orele 10.00 şi 11.00 în toate judeţele ţarii au avut loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, astfel încât să fie centralizate permanent datele privind starea echipamentelor de avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.
Astfel de exerciţii se vor desfăşura, începând din această lună, în prima zi de miercuri a fiecărei luni şi vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), dar şi a celor cu acţionare locală. Până acum, au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel naţional.
„Rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă. Prin modul de acţionare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii periodice sunt necesare şi benefice”, a anunţat IGSU.
Cel mai amplu exerciţiu, în luna aprilie
În perioada 18-21 aprilie, IGSU a desfăşurat, la nivel naţional, un exerciţiu de testare a sirenelor care anunţă situaţiile de protecţie civilă. Timp de patru zile, au fost verificate 6.680 de sirene, din totalul celor 7.713 de mijloace tehnice de alarmare existente la nivel naţional.
Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.