Traian Băsescu: Salariile angajaţilor din Ministerul de Finanţe sunt aproape de cele ale Preşedinţiei
0
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că salariile standard ale angajaţilor din Ministerul de Finanţe nu sunt aşa mici, fiind aproape de cele ale Preşedinţiei.
“Nu s-a văzut bine protestul pentru că a creat o imagine proastă despre Ministerul de Finanţe. Pe de altă parte, a mai arătat o bubă a clienterismului. Eu m-am uitat la salariile din Ministerul de Finanţe. Salariile standard sunt aproape de cele ale Preşedinţiei. Pe de altă parte, dacă intrăm în fondul problemei, este clar că a mai ieşit la suprafaţă o bubă din aceasta clientelară: stimulentele. Stimulente pentru ce? Pentru nerealizarea venturilor în bugetul de stat sau pentru ce? Aici este vorba despre un sistem clientelar legal, marea problemă e să scăpăm de el.”, a afirmat preşedintele statului la emisiunea "După 20 de ani", difuzată la Pro Tv.
Din declaraţiile de astăzi:
Traian Băsescu nu ştie cât ar trebui să câştige un român pentru a "trăi bine"
Băsescu nu o vede premier pe Elena Udrea şi exclude şansele vreunei femei la şefia statului
Traian Băsescu a spus că acest sistem nu este numai la Ministerul de Finanţe, ci şi la Garda Financiară, Ministerul Muncii sau Casa de Sănătate . “Toate sunt instituţii care sunt foarte greu de susceptat că şi-ar face treaba”.
Pogea i-a ascuns premierului situaţia stimulentelor
Preşedintele a precizat că de şase ani, de când a câştigat primul mandat, a cerut reforma administraţiei. "Din păcate preşedinte are o singură pârgie – mesajul. Ea se face, nu cu viteza cu care mi-aş dori, dar se face. Cum este posibil ca instituţii ale statului să fie plătite cu resurse din afara bugetului? I-am spus asta şi lui Tăriceanu. Boc, văd că încearcă să le rezolve, sper să reuşească".
În opinia lui Traian Băsescu, miniştrii care au fost la Finanţe sunt responsabili pentru acest protest. "În momentul în care s-a discutat legea salarizării în Guvern, în momentul în care s-a făcut comasarea sporurilor, ministrul de Finanţe, nu Vlădescu, ci (Gheorghe n.r) Pogea, i-a ascuns premierului existenţa unei astfel de situaţii (de la Ministerul de Finanţe etc.)".
El a mai spus că Emil Boc a aflat de stimulentele acordate în timpul protestelor şi de aceea nu are de ce să îi ceară demisia, adăugând că el ştia "cu vreo două luni înainte".
"L-am avertizat pe ministrul de Finanţe să nu mai facă plăţi nediscriminatorii în aşa-zisul sistem de stimulente şi să introducă criteriu de performanţă. N-a făcut-o", a adăugat Traian Băsescu.
Liderul de la Palatul Cotroceni a precizat că protestul de la Ministerul de Finanţe i-a atras atenţia asupra unei probleme pe care o va discuta astăzi cu premierul. "30.000 de oameni- ce caută Garda la Ministerul de Finanţe? Trebuie mutată la MAI. De ce nu dăm la executorii judecătoreşti recuperarea creanţelor, la firmele private autorizate? Vă asigur că va fi mult mai eficient".
"Anticipez mişcări şi mai consistente"
Preşedintele a spus că anticipează astfel de proteste şi în viitor, astfel că Guvernul trebuie să fie pregătit.
"Este rezistenţa sistemului de stat la reformă. Am anticipat-o. Anticipez mişcări şi mai consistente în următoarea perioadă", a spus şeful statului.
Traian Băsescu s-a declarat convins că legea salarizării nu poate trece prin Parlament pentru că pot exista blocaje. "Probabil că vom asista tot la o asumare a răspunderii ca şi pe Legea Educaţiei".
"Nu e obligaţia mea să anunţ că se va reveni la salariile dinainte"
Întrebat dacă crede că România îşi va reveni din punct de vedere economic în 2011, Traian Băsescu s-a declarat optimist "dacă avem promulgate legea pensiilor şi salariilor", adăugând că în 2011 trebuie să continuie restructurările în sistemul bugetar.
"Creşterea TVA cred că a fost cea mai bună soluţie economică, căci astfel nu asistam la relansarea industriei. Acum nu asistăm la creşterea consumului. Eu sunt optimist pentru 2011, dacă reuşim să promovăm în timp util Legea Salarizării şi Legea Pensiilor. Economia reală se mişcă, nu se mai mişcă construcţiile. Eu aş vrea să revină boom-ul imobiliar, dar nu mai poate reveni... Disponibilizările trebuie să continue. Până acum s-au redus 27.000 de salariaţi şi trebuie să se ajungă la 75.000 de disponibilizaţi".
În legătură cu o posibilă revenire a salariilor bugetarilor la cele dinainte de tăierea cu 25%, şeful statului a spus că "nu este obligaţia mea să anunţ că se va reveni la salariile dinainte, obligaţia mea a fost să anunţ că au fost tăiate". "Nu este o chestiune de curaj. Anunţul a venit după o întâlnire cu cei de la FMI şi CE. Discuţia a fost mult mai dură în interior decât pare, şi eu am susţinut ideea că o creştere a cotei unice la 20% turna nisip în partea economiei care încă mai mergea".
"Sunt pentru un acord FMI de precauţie"
Preşedintele a vorbit şi de viitorul acord cu FMI, afirmând că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord, dar trebuie să fie unul "de precauţie, cu o linie de credit la dispoziţie".
Întrebat despre ce sumă va fi vorba, Traian Băsescu spus: "O sumă care, dacă economia globală revine la un derapaj, să putem fi asiguraţi ca să ne putem plăti pensiile si salariile".
Şeful statului a mai spus că România trebuie să continuie consolidarea fiscală, adăugând că nu i se pare o soluţie majorarea cotei unice de impozitare, iar TVA-ul "nu are cum să mai crească".
"Băncile au uitat de apelurile BNR şi acum se uită în traistă"
Traian Băsescu a afirmat, în cadrul emisiunii, că băncile nu trebuie "să pună pe spatele" celor care au luat credite toate riscurile.
"Pe piaţa financiară este un exces de lichiditate, deoarece băncile nu au reluat creditarea. Băncile au uitat acum şi apelurile guvernatorului BNR, şi apelurile mele, când dădeau credite cu buletinul, şi acum se uită în traistă şi nu le convine. Nu este corect să pună pe spatele celor care au luat credite cu buletinul toate riscurile. Riscul trebuie împărţit. Până la urmă nu vor avea ce să facă cu banii pe care îi au şi vor trebui să-şi revizuiască politica de creditare".
40 de miliarde de euro, banii necesari pentru fializarea proiectelor
În legătură cu investiţiile în infrastructură, Traian Băsescu a apreciat că este nevoie de "o sumă astronomică" de 40 de miliarde de euro pentru ca ele să fie finalizate.
"Ţinta pentru 2011 sunt 200 de km de autostradă, care ar trebui să fie începuţi. Există o brumă de bani care este împărţită pe 46.000 de proiecte de investiţii. Am cerut Guvernului o prioritizare. Toate Guvernele au deschis noi proiecte, nu am exclus Guvernul Boc. Văd că şi doamna Udrea a anunţat că nu va mai face noi săli de sport. Ar fi nevoie de 40 de miliarde de euro ca să finalizăm toate investiţiile, o sumă astronomică".
Băsescu a vorbit şi despre privatizarea societăţilor, deşi "a fost un adversar al procesului în 2009". "Avem de consolidat bursa şi de aceea sunt un adept de vânzare a companiilor sau părţi din compani pe bursă. Pot intra foarte mulţi bani, 6-7 miliarde de euro.Aş privatiza foarte multe. Aş începe cu Compania de Transport Marfă. Mă refer la privatizări pe bursă, atenţie! Aş continua cu pachete mici de la Transgaz, Romgaz, RA-APPS".
Ajungând la capitolul politică, Traian Băsescu a afirmat că nu vrea să îl schimbe pe Emil Boc, adăugând însă că "n-are cum să rămână până la sfârşitul mandatului meu, care e până în 2014", deşi actuala majoritate are mari şanse să guverneze şi după 2013.