Tomograful defect trimite bolnavii la clinici private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de la Spitalul de Urgenţă sunt nevoiţi să-i ţină în viaţă pe pacienţi cu ajutorul aparatelor până li se fac investigaţiile. Conducerea unităţii medicale spune că pentru repararea tomografului e nevoie de 87.000 de lei şi că acesta ar trebui înlocuit, dar nu sunt bani.

Tomograful de la cel mai mare spital din Oltenia este vechi de şapte ani, însă medicii spun că apare câte o defecţiune aproape în fiecare lună. 

„Pacienţii sunt trimişi să-şi facă investigaţiile la o clinică privată, însă ce se întâmplă când avem un bolnav cu leziuni cerebrale sau în comă profundă? Dacă apare un caz de hematom pe creier, trebuie imediat făcute tomografia şi operaţia. În caz contrar, riscurile sunt vitale", a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU).

Doctorii mai spun că au fost perioade când nici tomograful de la clinica particulară, cu care spitalul are contract, nu a funcţionat. Situaţiile au fost critice, potrivit cadrelor medicale. „Nu avem altă soluţie decât să îi transportăm la Reanimare şi să încercăm să-i ţinem în viaţă la aparate până se rezolvă problema. E inadmisibil ce se întâmplă!", a afirmat medicul.

Pe de altă parte, bolnavii spun că s-au săturat să vină la spital pe picioare şi să stea cu teama că vor pleca acasă pe targă. Ionica Vasilica (65 de ani), din comuna Leu, şi-a însoţit ieri soţul la spital, după ce acesta a suferit un accident vascular cerebral. Femeia era necăjită din cauza condiţiilor din spital.

„Nu e normal să stau cu frica-n sân până vine Ambulanţa, iar bărbatu-meu să zacă cu bandajul pe cap. Dacă moare, cine plăteşte pentru viaţa lui?", se întreba femeia, în timp ce aştepta Salvarea pe care medicii o solicitaseră pentru
soţul său.

Un aparat nou costă Peste un milion de euro

Conducerea spitalului susţine că aparatul trebuie înlocuit, însă nu sunt bani pentru achiziţionarea unui computer tomograf performant.

„Ultima dată când nu am mai putut utiliza tomograful am plătit 30.000 de lei, ca să schimbăm piesele. Nu sunt rentabile astfel de investiţii. Acum ne-ar trebui 87.000 de lei ca să-l reparăm. Este o sumă foarte mare, în comparaţie cu bugetul nostru. Cea mai bună soluţie ar fi un nou aparat, dar momentan este imposibil acest lucru. Sperăm ca în săptămânile care urmează să se rezolve problema", a afirmat dr. Dan Tarniţă, directorul medical al Spitalului Nr. 1. Un tomograf nou costă peste un milion de euro.

Investigaţiile pe care bolnavii de la SJU le fac în sistem privat sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Prin contractul dintre spital şi clinica particulară, unitatea se angajează să-i vireze acesteia contra costul analizelor făcute asiguraţilor.

O tomografie la nivelul craniului costă între 77 şi 247 de lei, la regiunea abdomenului, 113, respectiv 283 de lei, iar în zona toracică, preţul pleacă de la 112 lei şi ajunge la 280 de lei. 

"Cea mai bună soluţie ar fi un nou aparat, dar momentan este imposibil acest lucru. "
Dan Tarniţă
doctor

Aparat nou doar pe hârtie

În urmă cu doi ani, Spitalul Judeţean a primit de la Ministerul Sănătăţii un computer tomograf performant. După ce a semnat ordinul prin care aparatul să ajungă în Bănie, Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii, a emis un contraordin, prin care tomograful era redirecţionat către spitalul din Călăraşi. 

Dr. Cristina Calangiu, managerul de atunci de la SJU, a declarat că nu ştia nimic de această decizie şi că a fost pusă în faţa faptului împlinit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite