Teza de doctorat semnată de Tobă ar putea fi reanalizată. Asta, dacă Consiliul general al CNATDCU respinge propunerea de păstrare a titlului
0Lucrarea de doctorat semnată de Petre Tobă ar putea fi reanalizată, dacă Consiliul general al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) respinge miercuri propunerea Comisie Tehnice de păstrare a titlului de doctor.
Preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a declarat, marţi, pentru News.ro, că actualul Regulament nu prevede ce se întâmplă în cazul în care Consiliul General respinge propunerea comisiilor de specialitate, de a fi menţinut titlul de doctor.
„Nu spune că trebuie retras. Probabil că se va recurge la un amendament şi se fixează o nouă comisie, formată din trei persoane, pentru a reanaliza teza. Asta e propunerea mea. Dar asta ar fi normal să se întâmple”, a spus preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, potrivit sursei citate.
Comisia Tehnică din cadrul CNATDCU a înaintat vineri raportul de specialitate către Consiliul CNATDCU, care a concluzionat că teza de doctorat semnată de Petre Tobă respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, menţinerea titlului de doctor. Însă, decizia finală privind suspiciune de plagiat o are Consiliul general al CNATDCU, care se va întruni mieruri, la ora 10.00, pentru a vota raportul Comisiei.
Comisia Tehnică a fost formată din prof univ dr. Ţupulan Marin-Claudiu, decan împuternicit al Facultăţii de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, conf. univ. dr. Mihalache Veronica, Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu”, şi cercetător ştiinţific II dr. Niţă Cristian, de la Institutul National de Studii de Intelligence din cadrul Academiei SRI.
Tot miercuri se va lua în discuţie una dintre cele două lucrări de doctorat ale primarului din Voluntari, Florentin Pandele (55 de ani). Potrivit raportului comisiei de lucru, nici edilul nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, cu titlul „România şi noile provocări generate de integrarea europeană”.
„Apud“, greşeală de dactilografiere
Potrivit raportului întocmit de cei trei experţi una dintre justificările principale ale acestora pentru care Tobă ar trebui să-şi păstreze titlul de doctor este că ministrul demisionar nu este specialist în scrierea pe computer. În lucrarea fostului ministru de Interne, autorilor Joseph Stiglitz şi Barry Buzan le era ataşată, ca nume propriu, şi denumirea „Apud”, respectiv „Apud Joseph Stiglitz” şi „Apud Barry Buzan”. În condiţiile în care apud este un termen folosit pentru a trimite la un text care serveşte de izvor informativ.
Persoanele care au formulat sesizarea au manifestat maliţiozitate, încercând să inducă ideea că domnul Petre Tobă nu ar cunoaşte sensul cuvântului «Apud». În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertenţe dactilografice insignifiante, cum este şi cazul de faţă, generate în principal de volumul mare de informaţie şi de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer”, arată raportul comisiei.
„Internetul nu este o persoană“
Legat de acuzaţiile potrivit cărora Tobă ar fi copiat la paginile 14 şi 21 dintr-un referat postat pe internet, cele trei cadre universitare au stabilit că „internetul nu poate fi considerat o persoană în accepţiunea legii“, astfel încât oricine poate copia orice de acolo.
Controverse privind lucrarea lui Tobă
Universitatea de Apărare „Carol I” a transmis în luna iunie un punct de vedere asupra suspiciunii de plagiat privind teza de doctorat, care vine în apărarea fostului ministrului Petre Tobă. Universitatea de Apărare a propus menţinerea titlului de doctor al acestuia, pentru că „cercetarea ştiinţifică în calitate de doctorand a fost utilă”.
Potrivit sesizării depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de profesorul Cristian Dogaru, Tobă ar fi copiat, printre altele şi partea introductivă a tezei de doctorat din cartea unui alt poliţist, Ionel Tucmuruz. Însă, potrivit News.ro, Tobă ar fi depus cinci exemplare ale tezei sale de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” pe data de 21 decembrie 2010, iar Cartea lui Ionel Tucmuruz intitulată „Crima Organizată Transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru naţiuni”, din care se presupune că a plagiat Tobă a fost publicată în anul 2011 de Editura Universitară.
Jurnalista Emilia Şercan a scris, în noiembrie 2015, că peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Tobă a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii sunt copiate ad litteram din lucrări de specialitate sau din referate postate pe internet, fără utilizarea ghilimelelor şi fără a respecta normele naţionale şi internaţionale de citare în opere ştiinţifice.
Petre Tobă şi-a dat demisia după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Procurorii DNA spun că ministrul ar fi refuzat declasificarea unor acte importante, privind cheltuirea fondurilor operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
În luna iulie, şase dintre cei şapte membri ai Comisiei de Ştiinţe Militare din cadrul CNATDCU şi-au anunţat retragerea, pe motive de incompatibilitate sau conflict de interese, din procedura de evaluare a doctoratelor suspectate de plagiat obţinute de Petre Tobă, Neculai Onţanu, Bogdan Licu sau Mihai Stănişoară.
„Ori, în situaţia de faţă, neavând persoana prevăzută de lege căreia să îi fie atribuit referatul rezultă, pe cale de consecinţă, că nu poate fi vorba de plagiat, întrucât nu sunt întrunite condiţiile legale. Internetul nu poate fi considerat o persoană în accepţiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care stă la dispoziţia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apelând inclusiv persoanele care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică”, arată raportul comisiei de lucru.