Apud Petre Tobă: A fi sau a nu fi plagiator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Tobă FOTO Mediafax
Petre Tobă FOTO Mediafax

Decizia relevantă în privinţa acuzaţiilor de plagiat împotriva fostului ministru de Interne se va lua miercuri de către membrii Consiliului General al CNATDCU.

Fostul ministrul de Interne, chestorul Petre Tobă (52 de ani), va afla miercuri verdictul final în cazul tezei sale de doctorat, mai exact dacă este sau nu considerată un plagiat. Cei 47 de membri care fac parte din Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) vor lua decizia prin vot direct. „Am primit raportul în această dimineaţă, comisia de analiză a sesizării cu privire la lucrarea de doctorat a domnului Tobă a înaintat raportul de analiză Consiliului General CNATDCU. Potrivit procedurii, acest raport va fi supus votului consiliului general care are posibilitatea fie să-l aprobe, fie să-l respingă“, a explicat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

„În sală vor fi prezente persoane care ştiu ce este un doctorat”, a declarat şi Marius Andruh, vicepreşedintele Consiliului, citat de hotnews.ro. Decizia se va lua cu majoritatea simplă. Practic, miercuri, Consiliul va discuta pe baza raportului realizat la sfârşitul săptămânii trecute de comisia de specialitate formată din trei membri ai CNATDCU, care a concluzionat că fostul ministru de Interne nu a plagiat, iar acesta trebuie să-şi păstreze titlul de doctor.

„Comisia de lucru consideră finalizată analiza Tezei de doctorat elaborată de domnul Tobă Petre, intitulată «Poliţia Română - Forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale», din perspectiva sesizării referitoare la prezumtiva existenţă a unei situaţii de plagiat multiplu în conţinutul acesteia şi în baza concluziilor rezultate. Propunem menţinerea titlului de doctor acordat domnului Tobă Petre prin Ordinul 5223/29.08.2011“, se arată în documentul întocmit de comisia de specialitate care s-a ocupat de sesizarea privind doctoratul lui Petre Tobă.

La mâna celui pe care l-a avansat

Cei trei membri ai CNATDCU care au făcut raportul în cazul lui Tobă sunt: cercetătorul ştiinţific Cristian Niţă, de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, conferenţiarul universitar Veronica Mihalache de la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” şi profesorul universitar Claudiu Ţupulan de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Comisarul-şef de poliţie Ţupulan (46 de ani) este împuternicit în prezent în funcţia de decan al Facultăţii de Poliţie chiar de către Petre Tobă.

De altfel, profesorul a avut o carieră academică spectaculoasă în ultimii 10 ani. În 2004, el s-a angajat ca asistent la Academia de Poliţie şi, într-un timp extrem de scurt, a urcat toate gradele universitare. Din 2015 este conducător de doctorat în domeniul „Ordine publică şi siguranţă naţională”. Ţupulan s-a angajat în Poliţie în anul 1990, ca subofiţer operativ în Capitală, iar în 1999 a fost promovat ofiţer operativ, şef de post, în Ilfov. Între anii 2000 şi 2004, a lucrat la Cercetări Penale şi Poliţia Rutieră.

„Apud“, greşeală de dactilografiere

Potrivit raportului întocmit de cei trei experţi una dintre justificările principale ale acestora pentru care Tobă ar trebui să-şi păstreze titlul de doctor este că ministrul demisionar nu este specialist în scrierea pe computer. În lucrarea fostului ministru de Interne, autorilor Joseph Stiglitz şi Barry Buzan le era ataşată, ca nume propriu, şi denumirea „Apud”, respectiv „Apud Joseph Stiglitz” şi „Apud Barry Buzan”. În condiţiile în care apud este un termen folosit pentru a trimite la un text care serveşte de izvor informativ.

„Persoanele care au formulat sesizarea au manifestat maliţiozitate, încercând să inducă ideea că domnul Petre Tobă nu ar cunoaşte sensul cuvântului «Apud». În realitate însă, la redactarea unei teze de doctorat de peste 400 de pagini, pot apărea o serie de inadvertenţe dactilografice insignifiante, cum este şi cazul de faţă, generate în principal de volumul mare de informaţie şi de faptul că autorul nu este specializat în tehnica scrierii la computer”, arată raportul comisiei.

Această afirmaţie a Comisei de lucru este contrazisă chiar de CV-ul lui Tobă, postat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne. La capitolul „Competenţe şi aptitudini de utilizare a calculatorului”, fostul ministru menţionează că are „O bună utilizare a instrumentelor Microsoft Office (Word, Excel, Power Point, Acces, Outlook, InfoPath) Internet, lucrul cu bazele de date”.

În ceea ce priveşte paginile 78-90, precum şi paginile 29-32, din lucrarea lui Tobă, care seamănă cu o parte din teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, comisia de lucru arată că este o „operă comună” a doi colegi. Astfel, Tobă şi Tucmuruz „au parcurs programul studiilor universitare de doctorat în aceeaşi perioadă şi sub îndrumarea aceluiaşi conducător de doctorat“.

„Internetul nu este o persoană“

Legat de acuzaţiile potrivit cărora Tobă ar fi copiat la paginile 14 şi 21 dintr-un referat postat pe internet, cele trei cadre universitare au stabilit că „internetul nu poate fi considerat o persoană în accepţiunea legii“, astfel încât oricine poate copia orice de acolo.

„Ori, în situaţia de faţă, neavând persoana prevăzută de lege căreia să îi fie atribuit referatul rezultă, pe cale de consecinţă, că nu poate fi vorba de plagiat, întrucât nu sunt întrunite condiţiile legale. Internetul nu poate fi considerat o persoană în accepţiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care stă la dispoziţia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apelând inclusiv persoanele care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică”, arată raportul comisiei de lucru.

„Se apără între ei“

După publicarea acestui raport, Asociaţia pentru educaţie şi cercetare Edu Cer din România a reacţionat dur într-un comunicat intitulat „«Miliţienii» se apără între ei”. „Înţelegem că sunt colegi de mulţi ani cu Petre Tobă, şi nu se făcea să-l acuze, măcar din solidaritate de breaslă”, a arătat Edu Cer. Asociaţia arată că îşi rezervă dreptul de a solicita Consiliului General al CNATDCU analiza tezelor de doctorat a celor trei membri ai comisiei de lucru.

Şi Pandele a ieşit bine

Tot miercuri se va lua în discuţie una dintre cele două lucrări de doctorat ale primarului din Voluntari, Florentin Pandele (55 de ani). Potrivit raportului comisiei de lucru, nici edilul nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, cu titlul „România şi noile provocări generate de integrarea europeană”.

Gabriel Oprea merge în instanţă

În acelaşi timp, fostul ministrul de Interne Gabriel Oprea a rămas vinerea trecută fără titlul de doctor în drept după ce ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului pe care Oprea îl primise în martie 2001. Decizia a fost luată după ce Consiliul General al CNATDCU a respins definitiv o contestaţie făcută de Gabriel Oprea la decizia de plagiat din 1 august.

„Decizia nu este corectă”

Săptămâna trecută, fostul vicepremier spunea pe Facebook că va merge în instanţă pentru a demonstra că nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat. „În contestaţia depusă la CNATDCU am vorbit despre mai multe lucruri care nu sunt în regulă şi care mă fac să cred că decizia luată de acest organism nu este una corectă. Voi merge mai departe şi voi cere Justiţiei să analizeze toate aceste aspecte. (...) Dacă am făcut ceva ilegal, să fiu sancţionat. Dar să se dovedească mai întâi ce articole am încălcat şi din ce legi. Iar dacă nu am încălcat nicio lege, atunci de ce să fiu sancţionat?”, a scris Oprea pe Facebook.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea şi-a susţinut teza de doctorat, intitulată „Plângerea prealabilă - perspectiva istorică”, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, avându-l coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite