Exclusiv Teologul Radu Preda: E timpul ca Biserica să-i privească pe tineri, să îi lase să vorbească
0Teologul Radu Preda explică, în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”, cum se raportează generațiile tinere din România la religie, cum ar descrie relația tinerilor români cu religia, dar și care ar trebui să fie abordarea Bisericii Ortodoxe Române față de tineri.

Această analiză vine și în contextul în care conform unei ample cercetări internaționale realizate recent, creștinismul începe să revină în Statele Unite și în alte țări occidentale, în rândul noilor generații, fiind o renaștere religioasă. Mulți tineri s-au îndreptat către religie pentru a găsi o comunitate și o conexiune după anii de izolare din pandemia de SARS CoV-2, ce a afectat Generația Z mai mult decât pe ceilalți.
Fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în perioada 2014-2020 și doctor în teologie, Radu Preda spune că la ora actuală în diaspora vede puțini tineri la biserică și mai cu seamă foarte puțini adolescenți.
„Dacă vrei să faci consultație spirituală, să poți vorbi în linie serioasă cu un copil care a fost născut aici în diaspora sau născut în România și s-a socializat în diaspora trebuie să-i oferi niște nuanțe de interpretare Nu poți să vorbești cu el superficial. Că așa poate vorbește și cu colegii de școală sau cu un bun prieten la un pahar de cola. Cu tineretul este o chestiune de limbaj în toate sensurile, cum codificăm anumite conținuturi, cum decodificăm afirmații, așteptări, prejudecăți sau forme de ignoranță activă. Sunt destui oameni ignoranți activi, adică cu cât nu știu, cu atât au mai multe opinii. Deci ne luptăm până la un moment cu aceeași chestiune cu care s-au luptat toate generațiile și în toate marele religii. Și anume cu dificultățile adaptării la noile generații, în sensul de a adapta mai cu seamă limbajul. Și papalitatea își modifică abordarea, nu-și modifică neapărat doctrina. Adică, sunt forme de inteligența credinței, care la noi, mă rog, nu preocupă prea mult”, precizează teologul Radu Preda.

Acesta spune și ce abordare ar trebuie să aibă Biserica Ortodoxă Română față de tineri pentru a îi atrage.
„Depinde foarte mult de câtă investiție face fiecare cult în proprii tineri. De exemplu, la cultele neoprotestate, am senzația că știu să-i investească mai bine, în sensul că au o abordare mai accentuată pe categorii de vârstă, de interes, de orizont. Și noi facem asta, dar de manieră inconsecventă. Biserica Ortodoxă Română trebuie să aibă o abordare care să-i privească pe tineri. Pentru că dacă noi venim și le vindem propria noastră agendă și nu suntem atenți la agenda lor, deja pierdem atenția. Deci asta e o primă mutare, în sensul să-i lăsăm pe tineri să vorbească și după aceea să ne apucăm să vorbim noi generic. Noi suntem încă tributare unei comunicări frontale, ca la școală. Profesorul vorbește, ceilalți ascultă și, eventual, le iau notițe. Dacă le iau. Și dacă sunt atenți și nu stau pe telefoane. Și în ale credinței. Unii ascult, alții vin pentru că oricum, ce contează, după ce se întâlnesc acolo la biserică, se duc în grup. Și mai e ceva. În ultimii ani au crescut posibilitățile. Nu mai trebuie să mergi la biserică. Asta la sat, poate, mai funcționează parțial. Dar în rest, tinerii se întâlnesc în jurul altor puncte coagulante. Și nu doar la discotecă, ci și la mall sau la petreceri”, explică apreciatul teolog.
„Avem un enorm deficit catehetic”
În opinia lui Radu Preda, Biserica Ortodoxă Română trebuie să se facă cateheză mai serioasă și dedicată mai cu seama tinerilor. În plus, tinerii ar trebui să facă diferența între parohiile unde se transmit mesaje autentice și profunde din punct de vedere religios și unele mănăstiri unde tinerii sunt radicalizați.
„Noi avem un enorm deficit catehetic. A fost un proiect, la un moment dat, finanțat de americani. S-au întâlnit oameni, s-au făcut manuale, s-au făcut pliante, s-au făcut tot felul de întâlniri. Banii s-au cheltuit oricum. Dacă vreți să cheltuiți banii, pui de un proiect. Asta e clar. Nu vreau să ridiculizez, a fost un moment important. Dar el n-a lăsat în urmă, să zicem așa, o practică parohială, pentru că totul se petrece la firul ierbii. Avem și alte probleme în ortodoxie. Și anume, concurența dintre parohie și mesajul ei și mesajul unor mănăstiri, care se coagulează acolo în jurul unei tipologii de guru, care radicalizează de regulă. Îi face să creadă în conspirații. Mulți nu sunt afini cu tipul ăsta de abordare. Mai cu seamă tinerii destupanți la minte. Dar la cine prinde, prinde prost. Adică îi radicalizează, îi face să trăiască în folclor, într-un fel de neolegionarism, așa, cu ițari și cu cămeșă, ei care sunt copii născuți de la bloc. Și care nu fac diferența. Nu fac diferența între gâscă și rață”, adaugă Radu Preda.