De ce nu îi va mai fi confiscată averea lui Dan Voiculescu în dosarul ICA: DNA ar fi „umflat” suma prejudiciată de mogul
0Judecătorul Sterică Toma de la Tribunalul București a motivat decizia de suspendare a recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA în care a fost condamnat Dan Voiculescu prin faptul că specialistul DNA ar fi „umflat” prejudiciul, la instigarea procurorului de caz.

Asta în condițiile în care experta DNA Aurelia Nicolae nu doar că nu a fost condamnată pentru mărturie mincinoasă sau alte infracțiuni, dar nici măcar nu a fost trimisă în judecată.
Reclamația
Aurelia Nicolae a fost reclamată de inculpații condamnați în dosarul ICA în 4 dosare și a primit clasare în toate. Practic, inculpații susțin că prejudiciul a fost „umflat” la instigarea procurorului de caz, Emilian Eva, pe baza raportului fals al specialistei Aurelia Nicolae. Ei pretind că DNA nu ar fi trebuit să ajungă la concluzia că terenurile și clădirile ICA au fost cumpărate de Voiculescu la un preț subevaluat, scrie G4Media.
În declarația dată în calitate de martor la Secția Specială, experta DNA a admis că a făcut o eroare materială privind calculul ratei inflației pentru anii anteriori lui 2003 când a fost privatizat Institutul de Cercetări Alimentare.
Potrivit unei hotărâri de Guvern, în 2003, când a vândut Institutul de Cercetări Alimentare unei companii controlate de Dan Voiculescu, Agenția Domeniilor Statului trebuia să re-evalueze activele ICA dacă rata inflației a fost mai mare de 100% în ultimii 3 ani. Experta DNA a calculat rata inflației pe ultimii 4 ani, din 1999 până în 2002, și a ajuns la concluzia că a sărit de 100 %.
Insă un judecător de la Tribunal a conchis că Dan Voiculescu și ceilalți inculpați din dosar nu au fost condamnați doar pe baza raportului specialistei DNA Aurelia Nicolae, ci ca urmare a unui ansamblu probator. Pe cale de consecință, acesta a respins cererea de revizuire a verdictului de condamnare.
Revizuirea, acceptată la instanța superioară
Judecătorii de la Curtea de Apel București și apoi magistratul Sterică Toma de la Tribunalul Capitalei susțin însă că raportul specialistei DNA a fost determinant pentru condamnarea inculpaților din dosarul ICA. Așa că cererea de revizuire a fost acceptată și este rejudecată acum la Tribunal. În ceea ce privește suspendarea recuperării prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, magistratul a motivat că este o consecință firească a admiterii în principiu a cererii de revizuire depuse de unul dintre inculpații condamnați în dosar.
Miza este anularea condamnării mogulului Antenelor, Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu a ispășit deja pedeapsa de 10 ani de detenție pentru spălare de bani, din care a executat o treime, adică 3 ani, întrucât avea peste 60 de ani la momentul condamnării.
Însă prejudiciul de 60 de milioane de euro, plus produsul infracțiunii estimat la alte 20 de milioane de euro, nu au fost recuperate nici acum, după 10 ani de la verdictul definitiv. Potrivit unui răspuns al ANAF din vara lui 2021, statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA, plus produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, în total 80 de milioane de euro de recuperat de la inculpații condamnați în dosarul ICA.