Firma la care este angajată soția șefului biroului IT de la DNA, contracte de peste 2 milioane de lei cu instituția UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a încheiat în ultimii patru ani contracte de peste două milioane de lei cu o firmă unde lucrează soția șefului biroului de IT din instituție, Corneliu Sterea, arată o investigație a RISE Project. Și Curtea de Conturi a declarat că una din achiziții a fost „inutilă” și făcută „netransparent”

Probleme apar și la case mai mari, cum e DNA FOTO Eduard Enea
Probleme apar și la case mai mari, cum e DNA FOTO Eduard Enea

UPDATE Biroul de presă al DNA a transmis că se fac verificări interne.

"Una din procedurile de achiziție derulate de către Direcția Națională Anticorupție în cadrul Proiectului finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 s-a finalizat prin încheierea unui contract la 26.10.2020 cu SC ASSECO SEE SRL. La data de 06.07.2023 procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a adresat Curții de Conturi o solicitare de verificare a modalității în care s-au respectat dispozițiile legale în procedurile de achiziție. La acest moment, procedura de auditare nu a fost finalizată, Direcția Națională Anticorupție având obligația de a păstra confidențialitatea până la finalizarea acesteia. După definitivarea concluziilor cu privire la constatările misiunii de audit vizând legalitatea procedurii și eventualele responsabilități, Direcția Națională Anticorupție va informa cu privire la măsurile stabilite la nivel intern. Conducerea Direcției Naționale Anticorupție subliniază încă odată că asigurarea respectării legalității, transparenței și tratamentului egal în procedurile de achiziție pe care le-a derulat sau le derulează sunt principii fundamentale în desfășurarea activității", transmite DNA.

Știrea inițială :

În ultimii patru ani, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a încheiat mai multe contracte, în valoare totală de două milioane de lei, cu firma Asseco See. La firmă lucrează, din mai 2020, Simona Sterea, soția șefului birou IT din cadrul DNA, Corneliu Sterea, arată investigația RISE Project. Potrivit sursei citate, contractele dintre cele două entități au început după ce ea a ajuns în firmă, una dintre achiziții fiind finanțată chiar „din fonduri norvegiene menite să combată corupția”.

Agenția Națională de Integritate susține, pentru sursa citată, că respectivele contracte pot fi de natură „să genereze un conflict de interese”. În Sistemul Electronic de Achiziții Publice, e-mailul Simonei Sterea apărea în cadrul contractelor în dreptul firmei Asseco See. În timp ce Corneliu Sterea apare între cinci persoane care au decis că atribuie aceleiași companii unul dintre contracte.

Curtea de Conturi și „pura coincidență”

Mai mult, Curtea de Conturi a catalogat achiziția drept „nelegală”, „inutilă” și „făcută netransparent”. „Echipa de audit consideră că acestea nu și-au atins în totalitate scopul propus, astfel că fondurile publice au fost utilizate fără respectarea principiului eficacității”, arată raportul Curții de Conturi, citat de autorii investigației

Șeful biroului IT al DNA nu vede nicio problemă în faptul că o achiziție de sute de mii de lei a ajuns să fie câștigată chiar de firma unde lucrează soția sa. Contactat de sursa citată, acesta a spus că, în urma unei discuții în cadrul comisiei, „nu s-a considerat că e vreun potențial conflict de interese”.

În schimb, soția acestuia a precizat că e „o pură coincidență” că firma la care este a început să câștige contracte cu DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite