Sorina Pintea, trimisă în judecată de DNA pentru luare de mită
0Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost trimisă în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, afostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), infracţiune ce ar fi fost săvârşită din funcţia de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, judeţul Maramureş,
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, în calitate de manager al Spitaului din Baia Mare, fostul ministru „ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) şi 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect “proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente din Spitalul Judetean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”.
Procurorii susţin că Sorina Pintea ar fi primit banii respectivi în incinta unităţii medicale pe care o conducea, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu ca manager şi ordonator de credite. „În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, arată DNA.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asiguratoriu asupra a două terenuri ce aparţin fostului ministru.
„Anterior sesizării instanţei de judecată cu prezentul rechizitoriu, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu o persoană fizică, în sarcina acesteia fiind reţinută infracţiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată”, a mai precizat DNA.
Sub control judiciar, Pintea a revenit la conducerea spitalului din Baia Mare
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a decis demiterea Sorinei Pintea în data de 10 aprilie de la conducerea spitalului din Baia Mare. Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii să o demită pe Sorina Pintea din fruntea Spitalului Judeţean Baia Mare. Fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea vrea să se pensioneze pe caz de boală, iar retragerea demisiei din funcţia de manager al Spitalul judeţean din Baia Mare este o simplă formalitate a spus joi avocatul acesteia. „Să uzaţi de prerogativele pe care le aveţi ca urmare a declanşării stării de urgenţă şi să demiteţi, dacă este adevărat, vechiul director care a revenit asupra demisie”, i-a transmis Orban ministrului Nelu Tătaru.
Sorina Pintea îşi dăduse demisa după ce a fost acuzată de DNA de luare de mită în formă continuată, însă a revenit asupra demisiei pentru că vrea să se pensioneze pe caz de boală. „Renunţarea la demisie a reprezentat o simplă formalitate, de comun acord, pentru a-i fi dată posibilitatea, în măsura în care starea de sănătate îi va permite, să predea integral mandatul”, a declarat avocatul Sorinei Pintea.
Pe data de 6 martie, Curtea de Apel Bucureşti a judecat contestaţia faţă de decizia de arestare preventivă depusă de fostul ministru al Sănătăţii şi a decis ca Sorina Pintea să fie eliberată. Ea va fi cercetată sub control judiciar pentru 60 de zile, având o serie de obligaţii şi interdicţii în această perioadă.
Acuzată că ar fi luat 120.000 lei mită
Procurorii DNA o acuză pe Sorina Pintea că ar fi luat 120.000 lei printr-un intermediar pentru “proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.
Suma ar fi reprezentat a doua tranşă din suma totală, fostul ministru al Sănătăţii din Cabinetul Dăncilă încasând anterior suma de 10.000 euro, conform DNA.
Din referatul cu propunere de arestare preventivă rezultă ce s-a întâmplat înainte de organizarea flagrantului din biroul Sorinei Pintea. Aceasta a primit banii într-o pungă neagră şi ştia exact conţinutul acesteia, aşa cum rezultă din înregistrări:
„Astfel, din comunicarea purtată (.....) în biroul Sorinei Pintea de aceasta şi de suspectul (.....), rezultă fără dubiu, faptul că Sorina Pintea cunoştea foarte bine, (.....) nu doar că în punga neagră cu inscripţia “(.....)” primită de la (.....) se aflau bani, ci şi cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare Sorina Pintea spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract şi recunoaşte că a propus un procent de 7% din contract, procent care de altfel a şi fost adus la cunoştinţă de intermediarul (.....) lui (.....) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (.....), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, şi anume de la Sorina Pintea.
Inculpata Sorina Pintea a exclamat chiar „super tare” după ce a aflat că (.....) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv „perfect”, după ce a aflat că (.....) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (.....) îi comunică Sorinei Pintea faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, Sorina Pintea confirmă spunând “da” ”, se arată în documentul prin care procurorii DNA îşi motivau cererea de arest preventiv.