Șoferii, sfătuiți să nu plece la drum pe viscol şi ninsoare abundentă. Ce trebuie să aibă în portbagaj, în caz de deplasare
0Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) recomandă şoferilor să evite să plece la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, având în vedere codul galben de vreme rea emis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Pe cei care nu pot să amâne deplasarea, pompierii îi sfătuiesc să aibă neapărat în portbagaj lopată, și săculeț antiderapant, dar și mașina echipată de iarnă.
"Evitaţi să porniţi la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară informaţi-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, asiguraţi-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă - anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc", a transmis, vineri, IGSU, într-o postare pe Facebook.
ANM a emis o atenționare meteorologică cod galben, valabilă până duminică, 05 februarie, ora 18.00. Va ninge temporar și vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1800 m vântul va depăși 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol și vizibilitate scăzută. În vestul Carpaților Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp și se va depune strat consistent de zăpadă.
Astfel, din această noapte, aria ninsorilor se va extinde începând din regiunile nord vestice și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Este vorba de un nou strat de zăpadă, mai consistent în zona montană, cu cantități de apă de 20-30 litri pe metru pătrat și vânt cu rafale de 65-75 km/oră.
De duminică vine gerul cumplit
De duminică, 5 februarie, vremea va intra și într-un proces de răcire, va deveni geroasă noaptea, cu precărere în regiunile intracarpatice, la început, după care în cea mai mare parte a țării. Meteorologii anunță că temperaturile vor fi unele preponderent negative, minime care pot coborî în zonele depresionare sau în regiunile intracarpatice sub minus 10 grade Celsiu, pragul de ger, iar în zonele depresionare chiar minus 19, minus 20 grade Celsius.