Socrii lui Cătălin Cherecheș, reținuți de DNA pentru dare de mită în încercarea de a obţine o sentinţă favorabilă edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socrii primarului din Baia-Mare au fost reținuți de DNA pentru 24 de ore, fiind acuzați de dare de mită și complicitate la această infracțiune. Mai exact, aceștia ar fi încercat să mituiască o judecătoare din completul care urma să dea sentința definitivă în dosarul lui Cătălin Cherecheș. Soacra edilului a fost prinsă în flagrant.

Soarca edilului a fost prinsă în flagrant. Foto: Arhivă
Soarca edilului a fost prinsă în flagrant. Foto: Arhivă

n data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureş cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată şi posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite.

Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluţie mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție", transmite DNA.

Mită la mall

Martorul menţionat ar fi, potrivit informaţiilor Adevărul, mama unei judecătoare din completul care urma să dea decizia definitivă în dosarul de corupţie al lui Cătălin Cherecheş pe 24 noiembrie.

"Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, restul banilor urmând a fi remiși după data când instanţa de judecată ar fi urmat să pronunţe în cauza respectivă o soluţie de achitare", mai informează procurorii.

Astfel, pe 8 noiembrie, într-un restaurant din Iulius Mall, în Cluj, femeia i-ar fi remis mamei magistratului 50.000 de euro, moment în care a fost prinsă în flagrant- 

"În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât şi material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro", transmit procurorii.

Cei doi vor fi prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Potrivit informaţiilor Adevărul, judecătoarea în cauză ar fi sesizat DNA.

Închisoare cu executare în primă instanță

Dosarul pentru care ar fi intervenit socrii primarului este în prezent la Curtea de Apel Cluj, urmând ca sentința definitivă să fie dispusă pe 24 noiembrie.

Anterior, în februarie 2022, edilul din Baia Mare a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare. La acel moment, i-a fost aplicată, nedefintic, și interdicția de a ocupa o funcție publică. 

Dosarul a fost deschis în 2016, Cătălin Cherecheș fiind trimis în judecată în 2018, sub acuzația de luare de mită în formă continuată.

Reacţia primarului

Mi se pare o prostie. Nu stiu despre ce e vorba. Eu sunt la birou, îmi văd de treabă. Lăsați-mă să mă interesez”, a afirmat Cherecheș, după flagrant, într-o intervenție pentru Antena 3 CNN.

La insistențele reporterului, primarul a precizat: „Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat. Stă în alt oraș”, a completat edilul.

De asemenea, Cherecheș a subliniat că nu avea de unde să știe că soacra sa cunoaște vreun magistrat. „De unde să știu că o cunoaște pe mama judecătoarei? Trebuia să-mi spună și mie că o cunoaște? Nu e exclus să fie vreo manevră”, a mai afirmat primarul.

De altfel, acesta a precizat că are încredere doar în Dumnezeu, în el și în mama lui.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite