Apropierea alegerilor întețește traseismul politic și scandalurile în teritoriu

0
Publicat:

În timp ce la vârf măsurile fiscale agită apele în conducerea Coaliției, lucrurile nu par să fie mai liniștite nici în teritoriu, acolo unde mai mulți lideri locali ori își schimbă culoarea politică, de la un partid la altul al Puterii, ori lansează acuzații la adresa adversarilor politici.

FOTO Facebook
FOTO Facebook

În ultimul an, tot mai mulți primari au schimbat hainele în pregătirea pentru noul mandat, anunțând că au trecut sau chiar sunt candidații unui alt partid la alegerile care vin, cu toate că riscă să își piardă mandatul.

În Gorj, problema schimbării formațiunii politice a generat un scandal de amploare. Filiala PSD a județului, condusă de Mihai Weber, a anunțat, vineri seară, transferul în bloc al filialei PNL Târgu Jiu. Liberalii au negat informația, susținând că organizația Târgu Jiu s-a dizolvat „din lipsă de activitate“.

Potrivit unor surse politice, și primarul liberal al orașului Târgu-Jiu e cu un picior în PSD, urmând să fie susținut de formațiune la următoarele alegeri.

Scandaluri în lanț în teritoriu

Este scandal și la Iași, acolo unde liberalul Alexandru Muraru a cerut prefectului Bogdan Cojocaru să demisioneze. „Confundă biroul de prefect cu cel de președinte interimar al PSD Iași“, susține Muraru. În replică, social-democratul i-a acuzat pe liberali că fac o „politică oarbă“ și încearcă să distragă atenția de la lipsa de proiecte din județ“.

În Argeș, consilierii județeni liberali au transmis o scrisoare deschisă premierului şi preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, atrăgându-i atenţia că social-democrații din consiliul judeţean „sfidează planurile de reformă“ anunțate de Guvern și au votat suplimentarea organigramei instituţiei cu 55 de posturi. La rândul său, Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean și al PSD Argeș, l-a acuzat pe prefectul liberal al judeţului, Radu Perianu, că încearcă să obţină capital electoral pornind „o adevărată prigoană politică asupra unor instituții cu o activitate extrem de complexă și de sensibilă“.

Un alt scandal a izbucnit în Olt, acolo unde prefectul liberal, Mario de Mezzo, a susținut că nu a fost lăsat să intre în Spitalul Județean Slatina de către conducerea spitalului, pe fondul apariţiei unor imagini cu gândaci depistaţi în Secţia de cardiologie. Directoarea instituției, Angela Nicolae, sprijinită de PSD, a afirmat că prefectul nu a justificat controlul cu documente.

Problema traseismului politic al primarilor

O ordonanță din 2019 încearcă să oprească obiceiul traseismului politic printre aleșii locali. Documentul prevede că „mandatul primarului încetează, de drept“, în cazul pierderii, „prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei listă a fost ales“.

„Nu am mai primit niciun leu (...) colegii de la PSD au fost cei care au sprijinit Baia Mare”, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

Printre primarii care au schimbat partidul în ultimul an se numără și cel al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a anunțat de curând că s-a reîntors în PSD: „Nu am mai primit niciun leu. (...) Dacă doar colegii de la PSD au fost cei care au sprijinit Baia Mare, eu m-am reașezat, m-am reîntors acasă“. Cherecheș a mai fost membru PSD de două ori, dar și al PNȚCD (2017-2020), UNPR (2012-2015) și înainte al PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite