Societatea RCS&RDS şi şefii companiei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că l-ar fi mituit pe Mitică Dragomir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania RCS&RDS a fost trimisă în judecată de procurorii DNA fiind acuzată de dare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, este acuzat de luare de mită  şi complicitate la spălare de bani.

Mai mulţi şefi din cadrul companiei RCS&RDS au fost trimişi în judecată: directorulul general şi preşedintele consiliului de administraţie, Alexandru Oprea (complicitate la dare de mită), administratorul Ioan Bendei (dare de mită şi complicitate la spălare de bani), coordonatorul activităţii juridice Mihai Dinei (complicitate la dare de mită şi complicitate la spălare de bani) şi  directorul general Serghei Bulgac  (spălare de bani). A fost inculpată şi una din societăţile care ar fi fost controlate de RCS&RDS, Integrasoft SRL (complicitate la spălare de bani).

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată firma Bodu SRL- controlată de Dumitru Dragomir (complicitate la luare de mită şi spălare de bani), Florin Bogdan Bădiţă – administratorul Bodu (complicitate la luare de mită şi spălare de bani), Bogdan-Dumitru Dragomir- fiul lui Dumitru Dragomir şi asocial unic la Bodu SRL (complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare de bani).

Cum s-ar fi dat mita

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora, Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul lui Bădiţă, Bogdan-a fiului său şi a firmei  Bodu SRL, ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS & RDS SA.

Dragomir ar fi primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. „Banii primiţi au fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms”, acuză DNA.

Contractul respectiv a fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS & RDS SA.  Bendei ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinei şi Oprea, administratori ai RCS & RDS SA. „Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate”, arată DNA.

DNA, despre spălarea de bani

Anchetatorii arată că în perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în prezenta cauză, între societăţile RCS & RDS SA, reprezentată de Serghei Bulgac în calitate de administrator şi director general (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Bendei şi Dinei) şi Bodu SRL, reprezentată de Bădiţă (care ar fi beneficiat de sprijinullui Dumitru Dragomir şi al fiului acestuia) şi alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009.

„A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală”, mai acuză DNA. Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, ar fi fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS.

Licitaţia cu cântec

Concret, în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.  În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).
În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme ar fi solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.   „În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor SC RCS & RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla”, se arată în rechizitoriul DNA.

Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de preşedintele LPF şi reprezentată de Bădiţă şi SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.  „Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită”, arată anchetatorii. În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

Procurorii DNA spun că în perioada 2015-2016 părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, ar fi acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.  „Astfel, între RCS & RDS, Bodu SRL şi Integrasoft Srl au fost încheiate mai multe acte juridice, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus”, arată DNA.

Sechestru asigurator

Aceste operaţiuni, care s-ar fi derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.  În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale Bodu SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.
 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite