Soacra europarlamentarului Cristian Buşoi, notăriţa Marta Ilinca, condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis condamnarea notarului Marta Ilinca, soacra politicianului PNL Cristian Buşoi, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, într-un dosar privind trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil. Decizia este definitivă. Curtea Supremă a respins aseară apelurile tuturor părilor în acest dosar.

Minuta de ieri a Curţii Supreme: "Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi de inculpaţii Iancu Nicolae, Tudoroniu Delia, Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen, Stoichescu Ion Marian, Pavelescu Teodor şi Ilinca Marta împotriva sentinţei penale nr. 96 din 3 iunie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, privind şi pe intimatul inculpat Laciu Răducu George. Cheltuielile ocazionate cu soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova rămân în sarcina statului.

Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Pavelescu Teodor şi Ilinca Marta la plata sumei de câte 330 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de câte 130 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Iancu Nicolae, Tudoroniu Delia, Grosu Mircea Sevastian şi Spătaru Nelu Eugen, la plata sumei de câte 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Obligă apelantul intimat inculpat Stoichescu Ion Marian la plata sumei de 720 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 520 lei, reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Laciu Răducu George, în sumă de 520 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă".

Decizia din prima instanţă

Practic Curtea Supremă a confirmat decizia Curţii de Apel Craiova dată în acet caz. Opt persoane, între care fostul şef din Hidroelectrica Teodor Pavelescu şi fostul viceprimar din Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu au fost condamnaţi la închisoare, pe 4 iunie 2015, de Curtea de Apel Craiova pentru trecerea ilegală a unui teren din proprietatea statului în circuitul civil, decizia nefiind definitivă.

Fostul viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin Mircea Grosu, în prezent consilier local PNL (fost PDL), a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată

În acelaşi dosar, fostul director general al Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier Teodor Pavelescu a primit o pedeapsă trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Totodată, Marta Ilinca, notar şi soacra europarlamentarului PNL Cristian Buşoi, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani, în timp ce fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi Eugen Nelu Spătaru a primit patru ani de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

Potrivit deciziei Curţii de Apel, Marta Ilinca pe parcursul termenului de supraveghere, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin sau Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului Mehedinţi pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

Trei ani de închisoare cu executare a primit şi Delia Tudoroniu, judecată în dosar ca persoană fizică.

Alţi trei inculpaţi în dosarul instrumentat de DNA au primit pedepse de închisoare cu suspendare: Ion Marian Stoichescu, persoană fizică autorizată să întocmească documentaţii cadastrale - trei ani, pentru abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Răducu Laciu, şef Serviciu patrimoniu la SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier la data faptelor - doi ani, şi Nicolae Iancu, registrator şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mehedinţi la data faptelor - trei ani pentru abuz în serviciu.

Dosarul instrumentat de DNA a fost trimis în judecată în martie 2014.

Acuzaţiile DNA

Conform rechizitoriului, Delia Tudoroniu a cumpărat de la o persoană fizică, în iulie 2008, un teren neproductiv de 300 de metri pătraţi, situat în comuna Hinova. Suprafaţa de teren era învecinată la nord şi la vest cu terenuri inundabile, expropriate, aflate în administrarea Hidroelectrica. Pe acest teren, aflat pe malul Dunării, Tudoroniu voia să construiască o pensiune turistică. Întrucât suprafaţa nu era suficientă realizării pensiunii şi nici nu avea ieşire la fluviu, femeia a încercat să intre în proprietatea unei suprafeţe de teren mult mai mari, susţineau anchetatorii.

În acest sens, ea ar fi apelat la ajutorul rudei sale prin alianţă - viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, care, la rândul său, ar fi cerut sprijin de la directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Mehedinţi Nelu Eugen Spătaru.

"Profitând de împrejurarea că terenul, proprietate publică a statului, nu era înscris în Cartea Funciară, inculpatul Nelu Eugen Spătaru ar fi identificat soluţia formulării, de către inculpata Delia Tudoroniu, a unei cereri de modificare a suprafeţei. Tot de la inculpat ar fi venit şi sugestia ca documentaţia cadastrală ce urma să fie ataşată cererii să fie întocmită de persoana fizică autorizată Ion Marian Stoichescu din oraşul Strehaia, acesta fiind perceput ca persoană care s-ar abate uşor de la dispoziţiile legii în efectuarea lucrărilor cadastrale, arăta DNA.

Documentaţia respectivă ar fi fost întocmită, spuneau anchetatorii, fără ca Nelu Spătaru să fi identificat şi materializat limitele imobilului a cărui suprafaţă, de 34.121 de metri pătraţi, trebuia înscrisă în Cartea Funciară.

Ulterior, aceste documente ar fi ajuns, prin viceprimarul municipiului Drobeta Turnu Severin, la şeful de atunci al Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier. Acesta, în prezenţa lui Mircea Grosu, l-ar fi convocat în biroul său pe şeful Serviciului Patrimoniu, Răducu George Laciu, căruia i-ar fi prezentat documentaţia şi i-ar fi cerut să facă în aşa fel încât procesul-verbal de vecinătate să fie semnat, deşi coordonatele terenului respectiv se suprapuneau cu cele ale suprafeţei proprietate a statului administrate de SC Hidroelectrica SA - Sucursala Porţile de Fier.

"După ce a reintrat în posesia documentaţiei, inculpatul Grosu Mircea Sevastian s-ar fi preocupat ca procesul-verbal să fie semnat şi de ceilalţi «vecini». La data de 19 noiembrie 2010, documentaţia cadastrală întocmită de inculpatul Stoichescu Ion Marian ar fi fost depusă la OCPI Mehedinţi împreună cu cererea de recepţie şi înscriere, prin care inculpata Tudoroniu Delia ar fi solicitat recepţia modificării suprafeţei imobilului de la 300 de metri pătraţi la 34.121 de metri pătraţi şi intabularea dreptului de proprietate asupra acesteia", mai arăta DNA.

În această etapă, la rugămintea lui Nelu Eugen Spătaru, registratorul şef Nicolae Iancu ar fi ignorat faptul că persoana desemnată cu soluţionarea lucrării avea dubii asupra admisibilităţii cererii, fiind astfel incertă soluţia ce urma a fi adoptată.

"La data de 22 noiemnrie 2010, inculpatul Iancu Nicolae ar fi semnat în locul registratorului respectiv încheierea de carte funciară. În scopul ascunderii originii ilicite a terenului, în primăvara anului 2011, inculpaţii Grosu Mircea Sevastian, Spătaru Nelu Eugen şi Tudoroniu Delia ar fi hotărât să dezmembreze terenul în suprafaţă de 34.121 de metri pătraţi şi să transfere loturile rezultate din dezmembrare către alte persoane, introducându-le astfel în circuitul civil cu aparenţa de legalitate", se mai arăta în rechizitoriu.

Pentru a face acest lucru, au apelat la notarul public Marta Ilinca, vecină cu părinţii lui Nelu Eugen Spătaru, care ar fi acceptat să autentifice înscrisurile în lipsa unui titlu valabil de proprietate.

În urma trecerii suprafeţei de teren din proprietatea statului în circuitul civil, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 240.000 de euro, sumă cu care Ministerul Economiei s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest sens, instanţa a desfiinţat înscrisurile întocmite ilegal şi a restabilit posesia la situaţia anterioară săvârşirii infracţiunilor.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite