Şi magistraţii plâng. Judecătoarele şpăgare, între lacrimi de crocodil şi jenă. Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache şi Viorica Dinu rămân după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Antonela Costache şi Viorica Dinu rămân în arest. Magistraţii le-au respins cererea acestora de cercetare în stare de libertate. Aceeaşi soartă  a avut-o şi fiul magistratei Cîrstoiu şi fratele lui Dinel Staicu, rămaşi şi ei în spatele gratiilor.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a luat miercuri în discuţie recursul judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi al fiului acesteia, Florin Cergan, la decizia prin care au fost arestaţi preventiv de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

 Judecătoarea Cîrstoiu, între lacrimi şi jenă

Avocata Veronicăi Cîrstoiu a declarat miercuri, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat recursul la arestarea preventivă a judecătoarei, că aceasta nu a putut să dea declaraţii în faţa instanţei, de jenă.

Întrebată de ce clienta ei nu a dorit să dea declaraţii în faţa instanţei, avocata Lorette Luca a menţionat că judecătoarea Veronica Cîrstoiu nu a putut să facă acest lucru.

„Nu aţi realizat că a avut ochii în lacrimi, că emoţia puternică, fundamentată de jena, ruşinea să-i spunem aşa, pe româneşte, situaţiei în care se regăseşte, i-a aşezat acel nod în gât şi dacă, am fi şi umani, nu numai reporteri, n-am pune asemenea întrebări. (...) Jena este faţă de toată lumea“, a declat Lorette Luca, avocata Veronicăi Cîrstoiu.

Atât judecătoarea Veronica Cîrstoiu, cât şi fiul acesteia au refuzat să facă declaraţii în faţa instanţei de judecată.

Ulterior, Florin Cergan a solicitat să fie pus în libertate, pe motiv că are în întreţinere un băiat de 10 ani şi o fetiţă de un an şi şase luni, iar soţia are grave probleme de sănătate.

Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă miercuri dacă îi va pune în libertate pe judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi pe fiul ei, Florin Cergan.

Completul care l-a scos basma curată pe  Dinel Staicu

Procurorii DNA au stabilit că, în perioada august 2011 - ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu 2,5 milioane de euro, sumă redusă ulterior la două milioane de euro şi apoi la 1,5 milioane de euro, spunând că are influenţă asupra celor trei magistraţi din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care judeca atunci contestaţia în anulare formulată de Staicu în dosarul fraudării BIR.

Din completul care a judecat contestaţia în anulare au făcut parte Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Astfel, în urma înţelegerii cu Dinel Staicu, avocata Adriana Dascălu a primit, în luna ianuarie 2012, o primă tranşă de 1,2 milioane de euro şi a stabilit ca diferenţa de 300.000 de euro să îi fie dată după ce instanţa pronunţa admiterea contestaţiei în anulare, au notat judecătorii în motivarea deciziei de arestare a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia, Florin Cergan.

Tot în dosarul judecătoarei Cîrstoiu, Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, propunerea de arestare a lui Dinel Staicu şi a Ioanei Carmen Popescu.

Omul de afaceri Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, fost director general la SC BDJ Craiova, au fost reţinuţi marţi seară, fiind acuzaţi de dare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Procurorii DNA au cerut miercuri Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a celor doi. Instanţa a admis cererea procurorilor şi a dispus emiterea mandatelor de arestare pentru Dinel Staicu şi Ioana Carmen Popescu, decizia putând fi contestată la instanţa supremă.

Ioana Carmen Popescu a declarat recurs în sala de judecată, însă Dinel Staicu a spus că nu va contesta decizia de arestare preventivă. Recursul se va judeca la instanţa supremă.

DNA a anunţat, marţi, că în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, s-a dispus începerea urmăririi penale, pentru complicitate la dare de mită, şi faţă de fratele lui Dinel Staicu, Marian Staicu, Costinel Dinişoară şi Ionuţ-Cătălin Butaru-Nistor.

Judecătoarea Cîrstoiu şi fiul acesteia arestaţi preventiv la sfârşitul săptămânii trecute

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia, Florin Cergan, au fost arestaţi preventiv, la sfârşitul săptămânii trecute, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat vinerea trecută, la solicitarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I penală.

Aceasta este acuzată de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă în dosarul privind o mită de un milion de euro.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale rezultă că persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale.

 Dinu şi Costache, în arest preventiv din martie 2013

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu sunt în arest preventiv din 15 martie 2013, fiind suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu, fost Staicu, şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Alături de judecătoarele Dinu şi Costache, au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Staicu,avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre, potrivit DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite