DOCUMENT Motivarea arestării judecătoarei Veronica Cîrstoiu. Un zâmbet şi aranjarea părului, semnul magistratului pentru acceptarea şpăgii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost arestată preventiv pentru 29 de zile. FOTO Mediafax
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost arestată preventiv pentru 29 de zile. FOTO Mediafax

În motivarea deciziei Curţii de Apel de arestare preventivă a judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia pentru luare de mită şi complicitate, magistraţii menţionează că mita iniţială cerută ar fi fost de 2,5 milioane de euro. Intermediarul „tranzacţiilor“ era avocata Adriana Dascălu, cea care a pretins mita de la Dinel Staicu, lăsând să se creadă că are influenţă asupra mai multor magistraţi, printre care şi Veronica Cîrstoiu.

Aceeaşi Adriana Dascălu s-a întâlnit de mai multe ori cu un investigator sub acoperire, au mers împreună la procesele Veronicăi Cîrstoiu şi au stabilit de comun acord anumite semne pe care judecătoarea trebuia să le facă în cazul în  care era de acord  să accepte mita propusă pentru a da o hotărâre favorabilă în cazul unor dosare.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticiorupţie „în ianuarie 2012, Adriana Dascălu a pretins de la Dinel Staicu suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor Veronica Cîrstoiu,Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă susnumitului“.       

Mai exact, se precizează în decizia de motivare a Curţii de Apel Bucureşti, că  „în perioada 30.05.2013 – 08.07.2013, Dascălu Adriana  a pretins de la investigatorul sub acoperire T.R., iniţial, suma de 60.000 euro, iar, ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a majorat folosul pretins şi a solicitat o diferenţă de 100.000 euro“.

Întâlnirile dintre Adriana Dascălu şi investigatorul sub acoperire, la hotelul Crown Plaza

Din cercetările penale efectuate a rezultat că, la data de 16.07.2013, Adriana Dascălu  şi investigatorul sub acoperire T. R. s-au întâlnit la hotelul Crown Plaza  din Bucureşti.

„De asemenea, avocata a menţionat că s-a înţeles cu D.S. în sensul ca respectivul semn să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu,  judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia de contencios administrativ şi fiscal“, se precizează în motivare.  

Investigatorul sub acoperire, la procesele Veronicăi Cîrstoiu

„Ca şi în cazul magistratului D.S., învinuita Adriana Dascălu a consemnat pe o bucată de hârtie numele judecătorului Veronica Cîrstoiu  şi, totodată, a impus investigatorului sub acoperire, din considerente legate de păstrarea conspirativităţii acestei identităţi, să se refere pe viitor la acest judecător folosind apelativul „I.” Pentru transmiterea semnului, învinuita Adriana Dascălu  a menţionat că s-a convenit să meargă împreună cu investigatorul sub acoperire, în dimineaţa de 17.07.2013, la sediul Curţii de Apel Bucureşti, în sala de şedinţă în care se va afla completul din care face parte judecătorul Veronica Cîrstoiu“.

Semnul judecătoarei şpăgare: îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară

În motivarea instanţei se precizează că „învinuita Adriana Dascălu  a specificat că „semnul” ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul Veronica Cîrstoiu îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi“

Preţul semnului: 100.000 de euro pentru Veronica Cîrstoiu

După primirea acestui „semn”, conform celor stabilite de către învinuita Adriana Dascălu , investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro.      

„Deşi, în ziua de 17.07.2013, învinuita Adriana Dascălu  l-a condus pe investigatorul sub acoperire la sediul Curţii de Apel Bucureşti, la sala de şedinţe a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, pentru transmiterea „semnului” de către judecătorul Veronica Cîrstoiu învinuita a constatat că acest magistrat nu se afla, aşa cum susţinuse anterior, în sala de şedinţe, astfel că a convenit cu investigatorul să se reîntâlnească, în acelaşi scop, la o dată ulterioară, pe care i-o va comunica telefonic“.

În plus, la începutul lunii iulie 2013, Adriana Dascălu a pretins, prin intermediul denunţătoarei R.I.A., suma de 150.000 euro de la S.D., „prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o au judecătorii M.S. Veronica Cîrstoiu şi U.E., de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru fraudarea sistemului informatic ECRIS, în vederea „dirijării” la un complet favorabil a dosarului de urmărire penală nr. … al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei, în momentul sesizării instanţei anterior menţionate pentru judecarea fondului respectivei cauze, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile inculpaţilor S.M. şi R.I.A“.

Pe 24 iulie 2013, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adriana Dascălu

Pe 24 iulie 2013, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adriana Dascălu, pentru cinci infracţiuni de trafic de influenţă şi o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două acte materiale), aflată în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă, se precizează în motivare.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 30 mai - 8 iulie, Adriana Dascălu ar fi cerut de la investigatorul sub acoperire, iniţial, 60.000 de euro, iar ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a mărit suma cu o diferenţă de 100.000 de euro, precum şi o altă sumă de bani.

„În schimbul acestei pretinderi, Dascălu Adriana, cu ajutorul numitului Zgăbei Giorgel (avocat în Bucureşti şi colaborator al Adrianei Dascălu - n.r.), a lăsat să se creadă că are influenţă asupra judecătorului D. S. şi asupra celorlalţi doi magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, care intră în compunerea completului învestit să judece recursul în dosarul nr. 1754/63/2012, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă inculpatului O. G. L.”, se menţionează în motivare, inculpatul menţionat fiind Gabriel Lucian Obeanu, judecat pentru evaziune fiscală.

Conform documentului citat, după ce ar fi primit 10.000 de euro de la investigatorul sub acoperire T. R., Adriana Dascălu a dat 1.500 de euro denunţătoarei R. I .A. (Răducan Ileana Alina, un alt avocat al lui Dinel Staicu) şi aproximativ 700 de euro lui Giorgel Zgăbei.

Dosarul lui Obeanu este judecat la Instanţa Supremă de un complet din care fac parte Sofica Dumitraşcu, Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei, următorul termen fiind stabilit pe 6 septembrie. În acest dosar, Obeanu a fost condamnat anterior la trei ani de închisoare cu executare şi la plata a peste 1,1 milioane lei.

În motivare se precizează că, în condiţiile în care judecătorul D. S. intrase în concediu de odihnă, Dascălu ar fi menţionat că s-ar fi înţeles cu acesta în sensul ca semnul legat de soluţionarea favorabilă a dosarului Obeanu să fie transmis investigatorului sub acoperire de către Veronica Cîrstoiu.

Flagrantul din 8 august 2013, acasă la Adriana Dascălu

În motivare este descris şi flagrantul din 8 august, când, în jurul orei 19.30, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, a mers acasă la Adriana Dascălu, unde, după ce a discutat cu aceasta, între altele, aspecte legate de împrejurările exercitării intervenţiei pe lângă judecătorul D. S., în scopul facilitării soluţionării favorabile a dosarului lui Obeanu, a primit de la avocată 50.000 de euro.

„După ce învinuitul Cergan Florin a ieşit din respectiva locuinţă, s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, suma de 50.000 euro fiind găsită asupra acestuia”, se arată în motivare.

La flagrant, anchetatorii au găsit asupra fiului judecătoarei Veronica Cîrstoiu suma de 50.000 de euro, bani ce ar fi trebuit să ajungă, prin intermediul acesteia, la un magistrat de la Curtea Supremă pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar de evaziune, banii fiind daţi prin Adriana Dascălu.

Instanţa mai arată în motivare că, din probele administrate în dosarul Adrianei Dascălu, au rezultat indicii temeinice privind complicitatea judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului acesteia la infracţiunea de trafic de influenţă.

  Florin Cergan şi mama sa, arestaţi preventiv pentru complicitate şi luare de mită

Fiul judecătoarei Viorica Cîrstoiu, împreună cu mama sa, au fost arestaţi preventiv vineri, pentru 29 de zile, fiind acuzaţi de luare de mită şi complicitate. 

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, este acuzată că a primit, în cuantum, sume de peste un milion de euro pentru emiterea unor sentinţe blânde în mai multe dosare, dar şi pentru a pune o vorbă bună pentru diverşi inculpaţi la unii colegi.

Fiul ei, Florin Cergan, fost preot, arestat pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Instanţa Supremă.

Mită-record: 1 milion de euro 

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori rezultă că „persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 de euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale“.

Anchetatorii au mai precizat în comunicat că una dintre tranşele de mită, în valoare de 50.000 de euro, a fost dată în ziua de 8 august. La întâlnirea cu mituitorul, judecătoarea Cîrstoiu l-a trimis pe fiul său, Florin Cergan, prins în flagrant de anchetatori. Banii urmau să ajungă la Veronica Cîrstoiu care trebuia să stabilească „traseul“ banilor.

„Aceasta (n.r. – Veronica Cîrstoiu), la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective“, potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.

Cine este judecătoarea Veronica Cîrstoiu

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a făcut parte din completul care a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase definitiv, în 4 aprilie 2011, pe Dinel Staicu, la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării BIR.

Omul de afaceri, care îşi schimbase numele în Dinel Nuţu, a fost atunci de negăsit, astfel că instanţa de executare a pedepsei l-a dat în urmărire naţională pe vechiul nume. Afaceristul a fost prins în 19 aprilie 2011, în localitatea Mako din Ungaria, ulterior fiind adus în ţară şi încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acesta a atacat decizia din 4 aprilie 2011 cu o contestaţie în anulare. Pe 22 februarie 2012, un complet din care făceau parte judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Dinel Nuţu şi anularea mandatului de executare a pedepsei, pe motiv că pentru aceleaşi fapte mai fusese o dată judecat şi scăpase nepedepsit.

În fapt însă, Staicu nu mai fusese judecat pentru aceleaşi fapte, ci fusese scos de sub urmărire penală pentru alte fapte, în alte dosare, iar respectiva rezoluţie de scoatere de sub urmărire penală fusese confirmată de o instanţă din Craiova.

Ulterior, judecătoarele Cîrstoiu, Piciarcă şi Bădescu au fost cercetate de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu şi favorizarea infractorului în legătură cu anularea condamnării lui Dinel Staicu. Deşi procurorii DNA au arătat cum cele trei judecătoare au măsluit realitatea ca să poată anula condamnarea, în final nu au trimis dosarul în instanţă, ci au dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor trei, pe motiv că „judecătorii sunt inamovibili şi independenţi în dosarele pe care le judecă“.

motivare_dosar_veronica_cirstoiu

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

S-a scumpit şpaga în Justiţie. Dosarele în care apare numele judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată de mită

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti şi fiul ei Florin Cergan au fost arestaţi pentru 29 de zile, vineri, fiind acuzaţi de procurori că au primit mită ce depăşeşte 1 milion de euro, sumă record vehiculată până acum în justiţie. Dosarul magistratului care a anulat anul trecut condamnarea lui Dinel Staicu la şapte ani de închisoare în cazul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Veronica Cîrstoiu, un magistrat „cu stare“. Ce avere a agonisit judecătoarea arestată pentru o şpagă de 1 milion de euro

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, arestată preventiv vineri seara pentru 29 de zile, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se poate lăuda cu o avere considerabilă. Potrivit declaraţiei de avere din 12 iunie 2012, judecătoarea deţine cinci terenuri şi două apartamente.

Fostul preot Florin Cergan, care a omorât într-un accident trei persoane, cercetat alături de mama sa

Nu i-a mers bine nici ca preot şi nici ca avocat nu pare să îşi fi găsit calea. Fostul preot Florin Cergan, cel care în 2011 a omorât un alt preot, pe soţia sa şi pe fiica lor, într-un accident rutier petrecut în Târgovişte, este acum cercetat pentru complicitate la trafic de influenţă, după ce mama sa, judecătoare, este acuzată că a primit  un milion de euro mită.

FOTO VIDEO Cumnata preotului Nicolae, omorât de BMW-ul fiului judecătoarei reţinută pentru luare de mită: “Florin Cergan şi mama lui merită să fie închişi”

La mai bine de doi de la tragicul eveniment, în care preotul Nicolae, soţia şi fiica lor de 15 ani, au pierit sub roţile BMW-ui la volanul căruia se afla Florin Cergan, fiul unei renumite judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, vinovatul încă nu este tras la răspundere. Dosarul în acest caz este abia la stadiul de “expertiză”.

DECIZIE: Preotul Florin Cergan a fost suspendat de Biserică

Decizia magistraţilor de a-l cerceta în stare de libertate pe preotul Florin Cergan, cel care s-a aflat la volanul BMW-ului care i-a trimis în mormânt pe părintele Nicolae Nicolae, de la parohia Gheboaia, pe soţia acestuia – Florina şi pe fiica lor – Ioana, de 15 ani a bulversat întreaga comunitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite