Greenpeace acuză Camera Deputaţilor că pune piedici programului pentru fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice pareri FOTO Adevarul

Greenpeace România acuză Camera Deputaţilor că pune o nouă piedică în calea programului pentru instalarea de fotovoltaice cu bani de la stat, reintroducând autorizaţia de construire pentru panouri solare.

Potrivit Greenpeace, printr-o modificare recentă a legii 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii), Camera Deputaţilor a eliminat din textul de lege exceptarea panourilor fotovoltaice de la obţinerea autorizaţiei de construire. Exceptarea menţionată fusese introdusă cu doar 4 luni înainte, în iunie 2019.

„Prin modificarea legii 50/1991 (prin legea nr.193/2019, publicată pe 30 octombrie în Monitorul Oficial), Camera Deputaţilor a decis că toţi cei care sunt interesaţi să îşi monteze panouri fotovoltaice au nevoie de autorizaţie de construire. Această cerinţă va bloca programul de finanţare demarat de Administraţia Fondului pentru Mediu şi va îngreuna orice iniţiativă individuală de a produce energie curată. Practic, acest lucru va constitui o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori”, afirmă reprezentanţii Greenpeace.

Aproape 26.000 cetăţeni sunt interesaţi să devină prosumatori şi au solicitat deja finanţare de  la Administraţia Fondului pentru Mediu.

„E greu să găsim o explicaţie logică pentru această nouă modificare a legii făcută de Camera Deputaţilor. Foarte mulţi cetăţeni au aşteptat eliminarea autorizaţiei de construire, pentru că acest pas birocratic însemna costuri şi mult timp petrecut inutil pe la uşile autorităţilor. Reintroducerea autorizaţiei este incalificabilă”, declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Pe termen scurt, cei mai afectaţi vor fi cei care doresc să acceseze programul de finanţare pentru fotovoltaice derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Cei 26.000 de cetăţeni care au aplicat riscă să nu se încadreze în termenele de implementare stabilite în ghidul programului şi pot pierde finanţarea de 20.000 de lei.

„Solicităm Parlamentului României şi Guvernului să găsească rapid soluţii pentru ca montarea panourilor fotovoltaice şi termice, atât pe acoperiş, cât şi pe sol, să se facă cu minim efort şi cu respectarea normelor de siguranţă. Este nevoie de o procedură clară, unitară, pentru toate autorităţile locale din ţară şi distribuitorii şi furnizorii de energie”, spune Marian Mândru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite