Şeful DNA, despre stadiul Dosarului Tel Drum, în care este implicat şi Liviu Dragnea: „Părţile audiază interceptările”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat, joi, că se lucrează în continuare la Dosarul Tel Drum - în care este anchetat şi fostul şef al PSD, Liviu Dragnea -  dar părţile au cerut recent să asculte toate interceptările, ceea ce este de durată, având în vedere că sunt sute de ore de înregistrări. Totuşi, Dosarul Tel Drum este atât de vechi, încât Liviu Dragnea este aproape de prescrierea faptelor.

Crin Bologa a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă despre Dosarul Tel Drum şi a răsouns: „Se pare că există foarte multe cereri de administrare de probe. S-a cerut de asemenea, şi asta recent, să se audieze de către toate părţile din dosar toate interceptările din acest dosar – zeci, sute de ore de interceptări”.

Bologa a precizat că se lucrează în continuare la dosar.

„Se lucrează, dosarul nu este lăsat în nelucrare, dar se administrează probe în continuare. Doamna procuror nu doreşte să fie acuzată că nu respectă drepturile persoanelor şi ale părţilor din dosar”, a mai declarat şeful DNA.

Liviu Dragnea, aproape de prescrierea faptelor

Punerea lui Liviu Dragnea sub acuzare în Dosarul Tel Drum ar putea să fi venit prea târziu pentru tragerea la răspundere a fostului lider PSD. Asta deoarece faptele de care este acuzat Liviu Dragnea – abuz în serviciu, constituitre de grup infracţional organizat şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene – comise pe vremea când era şeful CJ Teleorman, sunt pe cale să se prescrie.

Potrivit normelor în vigoare, prescriptia faptelor e de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. 

Liviu Dragnea e acuzat în Dosarul Tel Drum de abuz in serviciu (2-7 ani), grup infractional organizat (1-5 ani) şi fraude cu fonduri europene (2 la 7 ani).

„Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii”, se arată în noul Cod de procedură penală.

În cazul lui Liviu Dragnea se aplică, teoretic, legea mai favorabilă, chiar dacă data comiterii faptelor intră sub incidenţa vechiului Cod penal. Această chestiune va fi dezbătută în instanţă, odată cu debutul procesului pe fond.

Dragnea, pus sub acuzare în Dosarul Tel Drum

În iunie 2020, DNA anunţa că fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost inculpat oficial în dosarul Tel Drum, fiind acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, prejudiciul produs statului, în favoarea firmei Tel Drum, depăşind 31 de milioane de lei.

Rechizitoriul în Dosarul Tel Drum cu privire la Liviu Dragnea nu este finalizat, astfel că nu se poate şti cu exactitate ce perioadă infracţională reţin procurorii cu privire la fostul lider PSD.

Din comunicatul DNA cu privire la punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea rezultă că anchetatorii reţin o activitate infracţională a grupului care ar fi durat 16 ani.

„Inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat din care ar fi făcut parte funcţionari din administraţia locală şi persoane din mediul de afaceri. Grupul ar fi acţionat în perioada 2001-2017 în scopul de a obţine, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”, arată DNA în comunicat.

Rămâne de văzut ce probe vor strânge procurorii pentru a dovedi că Liviu Dragnea s-a implicat în grupul infracţional organizat în jurul firmei Tel Drum şi după 2012, de când nu a mai deţinut funcţia de preşedinte al CJ Teleorman.

Pe data de 26 iunie 2020, DNA anunţa că Liviu Dragnea este inculpat în dosarul privatizării frauduloase a companiei Tel Drum.

De asemenea, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpata persoană juridică SC TEL DRUM SA, pentru următoarele infracţiuni:

  • constituire a unui grup infracţional organizat,
  • evaziune fiscală în formă continuată (10 acte materiale),
  • două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Prejudiciu de peste 31 de milioane de lei

Sub coordonarea şi decizia inculpatului Liviu Nicolae Dragnea, în cadrul grupului, funcţionarii publici ar fi acţionat în interesul unor societăţi private. Pentru funcţionarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziţionarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare şi atribuirea, în mod discreţionar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din judeţ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv şi folosită la obţinerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăţi comerciale şi membrii grupului, pentru achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile care sunt folosite de membrii grupului, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile către aceiaşi membri.

„Prejudiciul creat bugetului public este de 31.343.799 lei, sumă ce constituie un beneficiu necuvenit pentru firma câştigătoare SC Tel Drum SA”, se arată în comunicatul DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite