Săftoiu: „TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR. Trebuie să tăiem în carne vie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"TVR Info nu a fost niciodată
sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv"     FOTO: MEDIAFAX
"TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv"     FOTO: MEDIAFAX

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, a declarat că SRTv are datorii de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural este necesară, fiind urmată până pe 1 august de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info.

Vineri, odată cu decizia SRTv de a închide TVR Info şi TVR Cultural, Claudiu Săftoiu, a declarat, în interviul pe care l-a dat pentru Mediafax, că această măsură trebuia luată şi va fi urmată de altele la fel de „dureroase“. În momentul de faţă, TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779 de euro, perioada necesară pentru a plăti această datorie fiind estimată la cel puţin şapte ani.

Săftoiu a precizat că încasările Televiziunii Române sunt de 6,57 milioane euro pe lună lună şi cheltuielile de 10,31 de milioane euro pe lună. Planul de măsuri avute în vedere de conducerea TVR include reducerea cheltuielilor la 5,1 milioane euro pe lună şi folosirea excedentului de circa 1,4 milioane euro pentru plata datoriilor şi pentru investiţii.

„Aici la TVR, din nefericire, ani la rând, au existat până una-alta, cel puţin la prima impresie, complicităţi. Misiunea mea aici şi a Consiliului de Administraţie învestit în Parlamentul României este de a opri jaful structurat în care s-a complăcut ani şi ani de zile Televiziunea Română“, spune Săftoiu.

Numărul mare de angajaţi, 4.000, reprezintă şi el o problemă destul de mare. „Numărul exact de scoateri din sistem va putea fi precizat abia după finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR de săptămâna viitoare”, a declarat Săftoiu.

Până pe 15 august vor pleca câteva zeci de colaboratori de la TVR Info. "TVR Info nu a fost niciodată sustenabilă financiar în TVR, era orfanul de lux al SRTv. Suntem aşadar în situaţia în care de la început am tăiat în carne vie şi din păcate lucrul acesta produce suferinţă, frustrare", spune Săftoiu, precizând însă că el şi actualul CA nu au venit în TVR "ca să demoleze lucrurile bune", subliniază Săftoiu.

Săftoiu precizează că, la iniţiativa sa, CA a aprobat vineri ca Direcţia de Ştiri să treacă "sub o autoritate profesională", şi să nu rămână în subordinea preşedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv. Astfel, deontologia profesională şi independenţa editorială sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii preşedintelui-director general în conţinutul emisiunilor informative.

„Este mâna pe care o întind jurnaliştilor din TVR, cu responsabilitate, generozitate şi bună-credinţă, mai cu seamă celor care fac Jurnalul şi ştirile de peste zi. Vreau să însemne un mesaj de depolitizare clară a conţinutului redacţional în Televiziunea Română", spune Săftoiu.

TVR va organiza până în septembrie concurs pentru ocuparea funcţiei de director al Ştirilor TVR, care este ocupat acum interimar de Claudiu Lucaci. De asemenea, TVR va organiza concursuri pentru ocuparea tuturor posturilor de director din TVR.

În urma măsurilor de redresare economică, Săftoiu estimează că numărul şefilor din TVR (circa 120 de "şefi şi şefi mai mici" în prezent) va scădea cu până la 75%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite