Ruşii exersează debarcări în Crimeea şi îşi construiesc la Marea Negră nave moderne de desant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii continuă să aibă o atitudine tot mai agresivă în zona Mării Negre şi, conform planurilor anunţate, în anii următori vor continua să meargă pe o linie asemănătoare.

Concret, cu ceva timp în urmă, 2.000 de militari au exersat în Crimeea debarcarea de pe mai multe nave specializate care aparţin Flotei Mării Negre. Scenariul a vizat cucerirea şi menţinerea unui cap de pod de către subunităţile de infanterie marină, sprijinite de focul navelor de suprafaţă şi de aviaţia navală. În exerciţii au fost implicate fregatele Amiralul Grigorovici şi Amiralul Makarov, corvetele purtătoare de rachete Vyshny Volochyok şi Mirazh, vasul de patrulare Dmitry Rogachyov, mai multe nave de asalt, purtătoare de mine sau nave pentru războiul antisubmarin. În plus la sol militarii au fost sprijiniţi de tancuri T-72B3 şi transportoare blindate  BTR- 80, iar sprijinul aerian a venit de la avioane de vânătoare Su-30SM sau elicoptere Ka-27, Ka-52 şi Mi-8.

Vase de debarcare de 15.000 de tone

Şi de parcă n-ar fi suficient, autorităţile de la Moscova au anunţat că primele două nave moderne universale de desant ruseşti vor fi construite pe şantierul naval Zaliv, din strâmtoarea Kerci cea care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov şi care separă peninsula Crimeea de peninsula Taman. Construcţia vaselor va începe în anul 2020. 

Conform unor surse industria construcţiilor navale citate de agenţia TASS, vasele de luptă vor avea un deplasament de circa 15.000 de tone. Se presupune că navele vor putea duce la bord mai mult de 10 elicoptere, de diferite clase. De asemenea, ele vor dispune de un amplu spaţiu de andocare pentru şalupele de desant. Contractul pentru construirea acestor nave universale va fi semnat în lunile următoare, menţionează sursa citată.

Rusia nu dispune de astfel de nave moderne şi intenţiona achiziţionarea din Franţa a două port-elicoptere din clasa Mistral, pentru care semnase contractul şi efectuase plata, livrarea trebuind să aibă loc în anul 2015. Evenimentele din Crimeea şi estul Ucrainei au determinat însă Franţa să anuleze unilateral contractul, iar prima navă care era destinată Rusiei a fost deja redirecţionată către Egipt.

Ministrul rus al Industriilor şi Comerţului, Denis Manturov, a declarat, recent, că şantierele navale din Rusia sunt capabile să construiască port-elicoptere şi, dacă va exista interes din partea unor clienţi străini, chiar să le vândă.

Tragerii cu muniţie reală în largul marii

Reamintim că, la sfârşitul lunii trecute, avioane militare multirol de tip Suhoi Su-30SM, aparţinând Flotei ruse a Mării Negre, au făcut exerciţii cu muniţie reală, simulând distrugerea unor nave inamice.

„Avioane Suhoi Su-30SM ale Flotei militare a Mării Negre au exersat misiuni de căutare şi distrugere a unor nave inamice, în cursul unor exerciţii coordonate de Comandamentul districtului militar sudic din Rusia”, se arată într-un comunicat oficial al armatei ruse citat de agenţia de presă Tass.

Echipajele avioanelor Suhoi Su-30SM au utilizat muniţie reală în cursul exerciţiilor. „Echipamentele pentru colectarea datelor utilizate în monitorizarea misiunii au confirmat distrugerea tuturor ţintelor vizate”, precizează Flota rusă a Mării Negre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite