Războiul trece la nivelul următor: arme chimice şi biologice. Ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul din Ucraina  a ajuns în cea de-a 27 zi FOTO Gettyimages
Războiul din Ucraina  a ajuns în cea de-a 27 zi FOTO Gettyimages

Preşedintele american Joe Biden a declarat că există „semne clare” că Rusia ia în considerare utilizarea de arme chimice şi biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar determina un răspuns occidental „sever”, fără să precizeze natura acestuia.

„Este cu spatele la zid”, a explicat Biden referitor la preşedintele rus Vladimir Putin, subliniind că Moscova a acuzat recent SUA că deţin arme chimice şi biologice în Europa. „Este pur şi simplu fals. Vă garantez”, a insistat el în cursul unei reuniuni cu şefii unor companii americane la Washington. „Ei (ruşii - n.red.) susţin de asemenea că Ucraina deţine arme chimice şi biologice. Acesta este un semn clar că el (Vladimir Putin - n.red.) ia în calcul utilizarea acestor tipuri de arme”, a subliniat Joe Biden, la un eveniment al oamenilor de afaceri.

Preşedintele american a reiterat un avertisment lansat la începutul lunii după ce reprezentanţi ruşi au acuzat Ucraina că ar încerca să ascundă un presupus program de arme chimice susţinut de Washington.

„În prezent, când Rusia a emis falsele acuzaţii, iar China pare să aprobe această propagandă, trebuie să supraveghem orice posibilă recurgere a Rusiei la arme chimice şi biologice în Ucraina”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, pe Twitter.

Din perspectiva specialiştilor OMS, definiţia armei biologice este „un mijloc sau un dispozitiv prin care se produce diseminarea unui agent biologic (inclusiv vectori ai unor agenţi biologici), cu efecte vătămătoare sau letale pentru oameni, animale sau culturi agricole”. Practic, agentul biologic poate fi reprezentat de orice microorganism viu (bacterie, virus, parazit, fung) sau toxina produsă de astfel de microorganisme care poate provoca îmbolnăvirea altor organisme vii.

Pe de altă parte, conform specialiştilor CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear defence), agenţii chimici folosiţi în producţia de arme chimice se pot clasifica, după efectul pe care îl au asupra organismului uman, în: agenţi toxici care pot avea efect letal şi, respectiv, agenţi paralizanţi. Agenţii toxici, la rândul lor, pot fi sufocanţi, sangvini, vezicanţi şi neurotoxici. Din punct de vedere legal, o eventuală folosire a armelor chimice în Ucraina ar duce Rusia în poziţia de a încălca Convenţia pentru interzicerea armelor chimice (Chemical Weapons Convention – CWC), care a intrat în vigoare cu forţă executorie în 29 aprilie 1997. 

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Costin Georgescu spune că, în acest moment, Vladimir Putin este în stare de orice. „Este furios că nu-i iese nimic în Ucraina şi a ajuns să ia decizii nebuneşti, care au încălcat orice limite. Deci, Putin este în stare să folosească şi arme biologice sau chimice, pe care nici el nu le poate controla. Mai grav este că, probabil, se gândeşte să folosească şi arme nucleare tactice”, a precizat Costin Georgescu. Armele la care face referire fostul şef al Serviciului Român de Informaţii sunt nucleare şi pot avea o putere de o kilotonă sau chiar mai puţin. Ca referinţă, bomba de la Hiroshima a avut o putere de 15 kilotone.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite