Raed Arafat, audiat la Parchetul General: Am discutat cu procurorii despre modul în care a fost coordonată intervenţia la miting

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a fost audiat la Parchetul General în legătură cu protestul din 10 august.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fost chemat în faţa procurorilor militari în calitate de martor.

Raed Arafat a spus la ieşirea de la audieri că a discutat cu procurorii despre modul în care a fost coordonată activitatea de intervenţie la miting, dar că nu a fost întrebat nimic despre substanţele folosite de forţele de ordine. Arafat nu a dorit să comenteze informaţiile conform cărora mitingul din 10 august ar fi fost o tentativă de lovitură de stat.

Raed Arafat a fost audiat timp de aproximativ două ore la Parchetul General, având calitatea de martor în dosarul privind violenţele din Piaţa Victoriei.

„Coordonarea activităţii de intervenţie pe situaţii de urgenţă, despre asta a fost discuţia, unde eram, cum am făcut, pregătirea pentru situaţia respectivă. Astea au fost singurele discuţii”, a declarat Raed Arafat, precizând că are calitatea de martor în acest dosar.

Şeful DSU a spus că nu a fost întrebat de procurori despre substanţele folosite de forţele de ordine la miting şi nici despre cazul bărbatului care a murit la câteva zile după ce a participat la protest.

Întrebat de jurnalişti dacă au existat medici care să fi avut de suferit în urma contactului cu gazele lacrimogene, Arafat a spus că da, pentru că şi ei au fost expuşi, însă nu ştie dacă au fost afectaţi pe o durată mai lungă de timp.

„Cel puţin la nivelul structurilor care au intervenit din partea noastră, da, au fost oameni expuşi pentru că au lucrat fără mască de protecţie sau echipamente de protecţie. Nu am informaţii până acum să fi fost cineva care să fi suferit pe lungă durată. Cel puţin nu mi s-a adus la cunoştinţă”, a precizat Arafat.

Audieri pe bandă rulantă

Şi şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, care a cooordonat intervenţia brigăzii în 10 august, a fost audiat, joi, la Parchetul Militar.

Miercuri, la Parchetul General a fost audiată în dosarul violenţelor din 10 august prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. Ea a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea "cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite