Radar NATO, orbit de un depozit la Deveselu. MApN explică de ce a fost de acord cu construcţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cunoscut hipermarket s-a apucat să construiască un depozit în apropierea unui radar al Scutului de la Deveselu. MApN sesizează instanța, dar apoi ajunge la o înțelegere cu firma germană, însă judecătorii nu sunt de acord.

Instalațiile terestre antirachetă sunt montate fosta bază Deveselu FOTO Valentin Bolocan
Instalațiile terestre antirachetă sunt montate fosta bază Deveselu FOTO Valentin Bolocan

După ce în 2017 Scutul de la Deveselul a fost „bruiat” de saivanul unui cioban plasat prea aproape de gardul cazărmii, acum MApN se confruntă cu o problemă asemănătoare numai că acum sistemele NATO care veghează la siguranța Europei sunt „eclipsate” de un depozit al companiei germane Lidl. În ambele cazuri, MApN s-a adresat instanței în calitate de parte vătămată, dar abordarea cazurilor a fost oarecum diferită. Concret, în cel de-al doilea caz, militarii au fost dispuși să negocieze, dar instanța nu a fost de acord cu înțelegerea MApN-Lidl.

Toată afacerea a fost documentată de publicația indiscret.ro din Craiova, care a dedicat acestui caz cercetări îndelungate și a scos la iveală o multitudine de date, iar ulterior a fost aprofundată de libertatea.ro. Totul a început în urmă cu 3 ani când Lidl a decis construirea unui depozit logistic pentru zona Oltenia. După îndelungi tatonări, Lidl care intenționa să achiziționeze 250.000 de metri pătrați de teren a ajuns în comuna Cârcea. Aici, primarul, în persoana lui Valerică Pupăză, împreuna cu soția sa, care deține și o firmă, s-au arătat interesați de tranzacție. În primă fază, cei doi au cumpărat teren de la locuitorii comunei pentru a avea întreaga suprafață cerută de Lidl, pentru care gigantul german a plătit 8 milioane de euro.

Primarul s-a obligat să obțină autorizații

Așa cum scrie în contractele de vânzare-cumpărare cu Lidl, primarul Pupăză s-a obligat „să facă toate demersurile pentru obținerea autorizației de construcție pentru proiect și a autorizației pentru realizarea accesului auto, inclusiv de tonaj mare”. El era și vânzător de terenuri, și administrator al comunei care elibera o parte a acestor aprobări necesare cumpărătorului terenului, arată libertatea.ro. Drept urmare, pe 28 iunie 2021, Consiliul Județean Dolj, la solicitarea lui Pupăză, emite autorizația de construire nr. 206 „pentru Centrul logistic Lidl, situat pe o suprafață de teren de 231.053 mp, lucrări în valoare de 101.000.000 de lei”. Din motive greu de identificat, Consiliul Județean Dolj nu a menționat în autorizație că pentru a ridica depozitul respectiv Lidl are nevoie de avizul MApN, iar în 2021 lucrările de construcție au fost demarate în zona UM 01812 – Cârcea cu toate că la nici doi kilometri se afla un radar din sistemul defensiv al Scutului de la Deveselu, iar zona legală de protecție acestuia este de cinci kilometri.

Demersurile MApN și înțelegerea cu Lidl

Ulterior, MApN a sesizat există pericolul ca radarul AN/FPS-117 să nu funcționeze normal din cauza construcției și a reacționat. „Personalul UM 01803L Cârcea a întreprins demersuri legale imediat ce a fost evident ca în zona apare o nouă construcție, respectiv începând cu data de 24 ianuarie 2022, când lucrările de construcție în discuție au ajuns în stadiul ridicării stâlpilor structurii de rezistență supraterană, dată la care unitatea a sesizat situația prin raport către eșalonul superior. La data de 26 ianuarie, Ministerul Apărării Naționale a înștiințat, prin adrese oficiale, Consiliul Judeţean Dolj, Primăria Cârcea și SC LIDL România SCS cu privire la necesitatea imperativă a opririi construcţiei, până la obţinerea avizului din partea MApN, în conformitate cu prevederile legale. În urma acestor demersuri, SC LIDL România SCS a informat unitatea militară, în data de 2 februarie, cu privire la sistarea lucrărilor și începerea procedurilor de avizare. În paralel, Direcția Generală Juridică a inițiat demersurile pentru formularea unei acțiuni în instanță în vederea anulării autorizației de construcție nr. 206 din 28.06.2021, eliberată de Consiliul Județean Dolj, cererea de suspendare a actului administrativ fiind depusă de Ministerul Apărării Naționale la tribunalul Dolj, cu nr. 2447 din 18.03.2022”, arată MApN într-un răspuns oficial pentru „Adevărul”.

Radar de tip AN/FPS-117 FOTO ROAF
Radar de tip AN/FPS-117 FOTO ROAF

În acest timp, Lidl și Consiliul Județean Dolj, ambii cu calitatea de pârâți, au dorit să găsească o soluție împreună cu MApN. Pe 12 iulie 2022, MApN și Lidl au ajuns la o înțelegere, potrivit unui document depus la dosar. Astfel, după ce MApN a ajuns la concluzia că situația se poate remedia numai dacă se demolează construcția Lidl sau dacă radarul este montat pe un postament înălțat care ar urma să fie realizat pe cheltuiala companiei germane, după standarde NATO, părțile au încheiat o înțelegerea extrajudiciară care a și fost depusă în instanță.

MApN susține că astfel înălțat radarul își crește performanțele

MApN a comunicat că a calculat că respectivul postament chiar crește performanțele radarului. „Această opțiune, care presupune amenajarea unei locații temporare care să permită continuarea activității sistemului radar, supraînălțarea actualei poziții de dispunere și revenirea pe aceasta la finalizarea lucrărilor, ar îmbunătăți în mod substanțial posibilitățile de descoperire ale radarului, chiar comparativ cu situația de dinaintea începerii lucrărilor de construcție la obiectivul industrial. Spre exemplu, înălțarea antenei unui radar cu cel puțin 12 metri față de o cotă de referință poate aduce un câștig operațional important, prin creșterea distanței de descoperire la înălțimi mici și foarte mici cu aproximativ 5-10 km față de posibilitățile inițiale”, a mai precizat MApN pentru „Adevărul”.

Cu toate astea, la termenul de marți, 22 septembrie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins înțelegerea dintre minister și Lidl: „Soluția pe scurt: Respinge cererea părților de a se lua act de tranzacția depusă la termenul de judecată din data de 13.09.2022. Repune cauza pe rol pentru continuarea judecății. Fixează termen de judecată la data de 18.10.2022. Dispune citarea părților. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței, azi 20.09.2022”. Urmează judecarea pe fond a procesului în care MApN a cerut anularea autorizației de construire a depozitului Lidl de la Cârcea.

Până la ora publicării articolului, Lidl nu a răspuns solicitărilor Adevărul pe acest subiect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite