Fostul şef de Stat Major al bazei militare Deveselu explică de ce nu le place ruşilor scutul anti-rachetă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Nicola, colonel în rezervă, fost şef stat major baza aeriană Deveselu SURSA FOTO AP
Tudor Nicola, colonel în rezervă, fost şef stat major baza aeriană Deveselu SURSA FOTO AP

Colonelul în rezervă Tudor Nicola nu crede că va începe războiul. „Dacă ruşii lovesc scutul de la Deveselu, lovesc soldatul american şi atunci va fi jale, dar jale mare”.

Scutul antirachetă de la Deveselu a ajuns să fie un punct strategic pe harta negocierilor dintre Rusia şi Statele Unite ale Americii. Vladimir Putin a declarat, în repetate rânduri, că scutul din România, precum şi cel din Polonia, reprezintă o ameninţare pentru ţara sa şi a cerut ca NATO sa îşi retragă trupele din armamentul tactic din Europa de Est şi ţările Baltice. 

Tudor Nicola, fostul şef de Stat Major al Bazei Aeriene Deveselu, cel care a predat ştafeta actualei conduceri, consideră că ruşii încearcă, de fapt, prin declaraţiile false, să intimideze.

„Încă din mai 2016, imediat după inaugurarea scutului de la Deveselu, ruşii au început să facă tot felul de comentarii, au început ţâfnele din partea lor, spuneau mereu că nu e bine ce fac americanii. S-a spus din prima clipă că scutul de la Deveselu este defensiv şi că nu există niciun risc ca Rusia să fie atacată prin acest scut. Cu toate acestea au apărut tot felul de declaraţii cu informaţii false care încercau, de fapt, să intimideze", a declarat colonelul în rezervă.

Tudor Nicola consideră că problema lui Vladimir Putin este alta. „Ruşii nu sunt îngrijoraţi că securitatea lor ar putea fi afectată,  pe ruşi îi deranjează că rachetele lor nu mai pot intra în voie în spaţiul aerian euro-atlantic, că nu mai au cum să ajungă la ţintele dorite. Ăsta e oful lor, de fapt. . De aceea, în momentul de faţă, se fac presiuni uriaşe ca scutul de la Deveselu, dar şi cel din Polonia să dispară. Ruşii încearcă să întindă coarda.  Îi deranjează că tehnologia scuturilor din România şi Polonia este extraordinar de avansată şi nu au cum să străpungă aceste sisteme de apărare. Nu mai pot controla spaţiul aerian", a mai declarat fostul şef de Stat Major al bazei Deveselu.

Chiar dacă situaţia de la graniţa cu Ucraina este îngrijorătoare, militarul român nu crede că va izbucni un război. 

„Sub nicio formă eu nu cred că va izbucni războiul. Un război, dacă s-ar declanşa la anvergura la care se discută în acest moment, ar însemna o distrugere reciprocă. Sunt mulţi oameni în  Deveselu care se tem, e normal să se teamă. Pe mine mulţi mă întrebă dacă va fi război şi mereu le spun să stea liniştiţi că noi nu vom fi afectaţi. Dacă ruşii lovesc scutul de la Deveselu, lovesc soldatul american si atunci va fi jale, dar jale mare", a mai spus Tudor Nicola.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Focuri de artificii în Doneţk: „Ce sărbătoriţi? Vor muri mulţi oameni de ambele părţi” VIDEO

LIVE TEXT Germania opreşte procesul de aprobare pentru Nord Stream 2 după ce Rusia a escaladat criza cu Ucraina. Imagini cu blindate fără însemne la periferia oraşului Doneţk VIDEO

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite