Protest spontan al medicilor de la spitalul Pantelimon. Amenință cu demisia în bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii anesteziști și de Terapie Intensivă de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală fac scut în jurul doctorițelor reținute de procurori și protestează față de acuzațiile care le sunt aduse. Aceștia au intrat în grevă spontană și amenință cu demisia în bloc.

spital ati
Scandalul de la Spitalul Pantelimon ia amploare. Sursa foto: arhivă

UPDATE 13.00. Asistenta medicală reținută aseară de procurori, alături de cele două doctorițe de la Terapie Intensivă, a fost plasată de magistrați sub control judiciar. Aceasta este acuzată că a știut despre tentativa de omor pusă la cale de medici însă, în loc s-o raporteze, a încercat s-o mușamalizeze. 

UPDATE 12.00. Florina Pompilian, sefa secției ATI, care amenință cu demisia întregii secții spune că presiunea a ajuns undeva la cote „incredibil de suportat”. „Nu ne este teamă de nimic, dar nu putem să ne desfăşurăm activitatea în asemenea condiţii. Este o specialitate grea, dar este o specialitate care este terfelită în momentul ăsta. Preferăm să ne ducem în nişte locuri unde avem linişte şi unde nu suntem călcaţi în picioare. Este inadmisibil să avem în fiecare săptămână reclamaţie că nu am salvat pacient cu neoplasm de opt ani, că nu am pus doza de noradrenalină nu ştiu cât că aşa consideră aparţinătorul. (...) Domnilor anestezişti din ţara asta, aţi fost întrebaţi vreodată de către un aparţinător când a fost schimbat cateterul venos central? Despre ce vorbim?”, se întreabă, revoltată, Florina Pompilian.

Decizia medicilor din ATI de a-și da demisia vine după reținerea a două doctorițe, acuzate că ar fi provocat intenționat decesul unui pacient de 54 de ani. Acum, medicii de la spital cer încetarea „linșajului mediatic" asupra colegelor lor, pe care le consideră nevinovate. Vorbim de cel puțin 15 doctorițe din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon. Ele spun că refuză să creadă că au două colege care au putut comite faptele de care le acuză procurorii.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii au anunțat, miercuri, reținerea pentru 24 de ore a două femei, Maria Miron și Mirela Păiuș, medici la spitalul menționat. Anchetatorii susțin că cele două doctorițe au provocat moartea unui pacient în vârstă de 54 ani, internat în stare gravă la Secția ATI, prin scăderea dozei de noradrenalină. Procedura a condus la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului.

Miron și Păiuș „au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină pentru pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață", susțin procurorii.

Anchetatorii investighează decesul a 17 pacienți în perioada 4-7 aprilie 2024, suspectând că doza de noradrenalină a fost redusă intenționat. Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor și au ridicat documente medicale.

Managerul spitalului, cu demisia pe masă

În cursul zilei de ieri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”. Managerul spitalului „Sfântul Pantelimon”, Bogdan Socea, a declarat, joi, în fața spitalului, că și-a oferit demisia, așa cum i-a cerut ministrul Rafila, și a subliniat că nu se cramponează de funcții. Mi-am oferit demisia, încă nu am trimis-o la minister. Nu mă cramponez de funcție. sunt medic chirurg în acest spital”. 

„Nu e vorba de omor cu premeditare”

Medicul Șerban Bubenek, președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat că în cazul de la Pantelimon „nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare”, fiind „o interpretare greșită care vine din necunoaștere”.

„Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare. Regretăm lipsa unor experți medicali acreditați în sistemul judiciar, care să pună expertiză la îndemâna celor care fac aceste acte de urmărire penală, dar care nu pot compara ce se întâmplă între o lovitură de topor și ce se întâmplă în ATI. (…) În acest caz specific, este vorba de o interpretare după părerea mea, cu o experiență modestă de 40 de ani în ATI, este o interpretare greșită care nu vine din altceva decât din necunoaștere”, a susținut Bubenek.

Acesta a menționat că cele două doctorițe anchetate sunt posesoare ale unor acreditări europene pe care doar 200 de medici din România le au. „Nu e vorba de colegi slab pregătiți, e vorba de vârfuri față de care societatea românească nu poate să arunce anatema, fără o analiză științifică riguroasă. (…) Toate dovezile științifice astăzi spun că nu poate fi vorba de premeditare”, a susținut Bubenek.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite