Doi medici de la „Sfântul Pantelimon”, reținuți în ancheta privind cele 17 decese suspecte: „Au acționat cu intenție”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi medici de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” au fost reținuti de procurori, în dosarul privind decesele suspecte de la această unitate medicală. Medicii sunt cercetați pentru tentativă de omor și omor calificat.

Medicul Mirela Păiuș de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a fost reținut de procurori
Medic reținut în dosarul privind morțile suspecte de la Spitalul Pantelimon - Foto Arhiva

UPDATE: Ancheta privind decesele suspecte de la Secția ATI a Spitalului „Sfântul Pantelimon” este complicată, deoarece injectomatele folosite pentru administrarea noradrenalinei nu permit o trasabilitate clară. Deși au fost raportate 17 decese în patru zile, deocamdată acuzațiile se concentrează pe un singur pacient, spun anchetatorii.

Practic, e vorba de punerea în acţiune a unui plan de a provoca decesul unor pacienţi, nu ştim pe ce criterii, dar se pare că medicii decideau că un pacient sau altul nu mai are şanse, nu se mai impune continuarea acestei terapii şi scădeau brusc doza de noradrenalină”, a declarat procurorul Alexandru Anghel, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, potrivit.

Alexandru Anghel a declarat că investigațiile continuă pentru a verifica decesele altor pacienți, dar nu se poate oferi declarații „cu certitudine” în prezent. Asistenta reținută este acuzată de mărturie mincinoasă, fiindcă nu a spus tot ce știa în trei ocazii, deși informațiile pe care le deține ar putea clarifica situația.

Cert este că noi avem date că ştie nişte lucruri care ar putea ajuta la elucidarea situaţiei şi nu ni le spune”, mai spune Anghel.

Standardul unei acuzaţii în materie penală este unul foarte ridicat, nu ne putem juca cu aşa ceva. Până acum putem vorbi despre un pacient, un bărbat de 54 de ani. Ancheta este deosebit de dificilă pentru că aceste aparate, injectomatele care administrau noradrenalina nu erau alocate pe un anumit pacient, ci existau mişcări nedocumentate ale acestor aparate. Erau duse dintr-un salon în altul, mutate de la un pacient la altul în funcţie de necesităţi. Noi am avut acces la înregistrările salvate de aceste aparate şi am putut ca, în baza acelei fotografii care a circulat şi în presă să identificăm un anumit aparat şi un anumit pacient”, a mai spus anchetatorul.

Știre inițială

Este vorba despre Mirela Păiuș, medic ATI, și Maria Miron, medic specialist Anestezie Terapie Intensivă, care au fost reținute miercuri, 7 august, de procurori.

Procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a doi medici, acuzați de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă. 

La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București.

Inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei).”, informează un comunicat al Parchetului Capitalei.

Potrivit anchetatorilor, medicii ar fi provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare critică la Secția ATI, prin reducerea drastică a dozei de noradrenalină, ceea ce a dus la stop cardiac și decesul ulterioar al pacientului.

În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată.”, mai informează comunicatul.

Asistenta este acuzată că, în perioada 26 aprilie – 19 iunie 2024, a oferit declarații false și incomplete în calitate de martor în cazul omorurilor investigate, ascunzând informații esențiale.

Inculpatele M.M.A. și P.M., precum și suspecta C.M., au fost reținute pentru 24 de ore. Urmează ca judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București să fie sesizat pentru propunerea de arestare preventivă a celor două inculpate pentru 30 de zile. Cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București

Amintim că patru angajați ai Spitalului Pantelimon din Capitală au fost ridicați miercuri de polițiști și duși la audieri în cadrul unei investigații privind decesele suspecte de la Secția ATI.

Anchetatorii investighează decesul a 17 pacienți în perioada 4-7 aprilie 2024, suspectând că doza de noradrenalină a fost redusă intenționat. Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor și au ridicat documente medicale, iar o asistentă a fost acuzată de mărturie mincinoasă.

În cursul zilei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a solicitat demisia conducerii Spitalului „Sfântul Pantelimon”.

Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgenţă este esenţial pentru reuşita reformelor şi investiţiilor derulate de Ministerul Sănătăţii, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.  

Câteva ore mai târziu, managerul Spitalului Sf. Pantelimon, medicul chirurg Bogdan Socea, a anunțat că își va depune demisia de onoare.

Ancheta preliminară dezvăluia că acuzațiile sunt false 

O anchetă internă a unității sanitare, dar și una a ministerului Sănătății și a Colegiului Medicilor arăta în aprilie că acuzațiile de moarte suspectă în cazul celor 17 pacienți de la Terapie Intensivă sunt nefondate.

Ministerul Sănătății concluziona la acea vreme că sesizările privind moartea suspectă a 17 pacienți la Spitalul „Sfântul Pantelimon” nu sunt justificate. Verificările au relevat că acuzațiile nu pot fi dovedite și că ar fi fost generate de conflicte interne între conducerea spitalului și un medic de la ATI. De asemenea, asistenta care ar fi făcut denunțul nu ar exista, mai arata ancheta. 

Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI”, informa comunicatul de presă al Ministerului Sănătății, din aprilie.

De altfel, raportul Comisiei interne de la Spitalul „Sf. Pantelimon" a concluzionat că nu s-au înregistrat abateri profesionale în cazul presupusei administrări incorecte a unui medicament care ar fi cauzat decesul celor 17 pacienți.

Totodată, Colegiul Medicilor din București a confirmat că în toate cele 17 cazuri de deces de la Spitalul Pantelimon din Capitală nu s-au găsit suspiciuni că au existat abateri de la protocoale sau acțiuni intenționate de a suprima viața pacienților.

Amintim că pe 11 aprilie managerul spitalului a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri că există informaţii provenite de la un asistent medical, că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secţiei ATI ar fi decedat 20 de pacienţi printr-o administrare incorectă a unui medicament. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite