Procurorul Augustin Lazăr, propunerea Ministerului Justiţiei pentru şefia Parchetului General. Ce surpriză i-a pregătit Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr FOTO Mediafax
Augustin Lazăr FOTO Mediafax

Ministerul Justiţiei a anunţat, vineri, că propunerea pentru şefia Parchetului General este procurorul Augustin Lazăr. Acesta este actualmente procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. De altfel, exact la Parchetul de la Alba Inspecţia Judiciară va descinde pentru un control de fond. Hotărârea a fost luată după ce Augustin Lazăr s-a înscris pentru funcţia de procuror general al României.

UPDATE Procurorul -şef DNA, Laura Codruţa Kovesi nu a vrut să comenteze propunerea făcută de Raluca Prună. Viitorul procuror general al României, va fi şi şeful structurilor DIICOT şi DNA, iar toate solicitările celor două parchete, de ridicare a imunităţii unor miniştri, sau de aviz pentru percheziţie, reţinere sau arestare a unor parlamentari trec pe la Parchetul General.

"Am lucrat cu toţi cei patru candidaţi în cei 20 de ani de carieră şi am doar relaţii profesionale cu colegii participanţi la procedură. Niciunul dintre candidaţi nu are relaţii personale cu membri ai familiei mele", a declarat, pentru "Adevărul", Laura Codruţa Kovesi. 

UPDATE Propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de Procuror general al României a procurorului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a ajuns la Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea emiterii avizului de către Secţia pentru procurori a Consiliului.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin-Bogdan Alexandru, a declarat pentru adevarul.ro că verificarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a fost reprogramată pentru luna septembrie pentru a nu periclita procedura de desemnare a procurorului General al României.

Anterior, acesta precizase că verificările vor avea loc în luna aprilie.

Ministerul Justiţiei a anunţat vineri că procurorul Augustin Lazăr este propunerea pentru conducerea Parchetului General al României.

„Ministrul justiţiei a transmis astăzi, 1 aprilie 2016, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a domnului procuror Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei. 

Augustin Lazăr are 59 de ani.

„În cadrul dialogului cu ministrul justiţiei, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea şi autoritatea necesară pentru reformarea şi consolidarea Ministerului Public. Domnul procuror Augustin Lazăr are o experienţă relevantă în management judiciar, având o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat şi instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea şi repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internaţională. Anterior, ca procuror şef la secţia de anticorupţie, urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acţiunea de reformare şi modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituţii. În desemnarea propunerii, ministrul justiţiei a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experienţa profesională şi managerială relevantă şi capacitatea decizională”, mai arată comunicatul.

Procurorul general al României este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii trebuie să aibă o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Candidaturile s-au depus până pe 17 februarie

Procedura de selecţie a candidaţilor pentru această funcţie a fost declanşată pe 17 februarie, iar în cursa pentru şefia Parchetului General s-au mai înscris Gheorghe Ivan, Codruţ Olaru şi Oana Schimdt Hăineală.

Codruţ Olaru - este adjunct al procurorului general al României din 2013. Anterior, el a fost procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), fiind numit şef al acestei structuri în 2007. Propunerea a aparţinut ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, în urma unei preselecţii organizate de procurorul general al României de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Oana Schmidt-Hăineală – este membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din anul 2011, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte. De altfel, ea a fost primul procurorul ales în conducerea Consiliului, anterior această funcţie fiind ocupată numai de judecători.

Al patrulea candidat este Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. El a condus Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi în perioada 2008-2013.

Control la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba

Coincidenţă sau nu, la scurtă vreme de la declanşarea procedurii de selecţie a candidaţilor, mai exact la începutul lunii martie, la nivelul Inspecţiei Judiciare a avut loc o şedinţa în cadrul căreia s-a stabilit ca Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba să fie efectuat un control. Procurorul Augustin Lazăr se înscrisese deja pentru funcţia de procuror general al României.

„Controlul este dispus în baza unui plan stabilit la începutul anului. Planul este făcut de către Inspecţia Judiciară, de adunarea generală a inspectorilor. La discuţii mai participă şi procurorul general al României, ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi, preşedintele CSM, vicepreşedintele CSM. Anul acesta, în afară de ministrul Justiţiei au fost prezenţi toţi. S-a discutat, s-a stabilti acest plan, după care a fost ales Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba. Şedinţa în care a fost ales a avut loc în martie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin-Bogdan Alexandru.

„Aici nu s-a mai făcut un control de mult timp”, a mai adăugat Alexandru.

Tiberiu Niţu demis de girofar

În prezent, procuror general interimar al României este Bogdan Licu, asta după ce Tiberiu Niţu şi-a dat demisia.

Niţu  şi-a dat demisia pe 2 februarie 2016, cu puţin timp înainte ca procurorii DNA să-l pună sub acuzare în dosarul privind folosirea coloanelor oficiale, deschis împotriva fostului ministru de Interne Gabriel Oprea. Niţu este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu.

Anchetatorii au arătat că, în cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulaţiei rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. În baza acestui protocol, procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. 

Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Niţu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie — noiembrie 2015.

„Numele meu a fost asociat artificial cu o situaţie care prejudiciază instituţia (Parchetul General)“, a fost declaraţia făcută de Tiberiu Niţu atunci când şi-a înaintat demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite