Procesul în care fostul ministru Remeş cere daune pentru divulgarea probelor din dosarul „Caltaboşul”, reluat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ecebal Traian  Remeş şi Ioan Avram Mureşan, cei doi miniştri penali din dosarul „Caltaboşul“
ecebal Traian  Remeş şi Ioan Avram Mureşan, cei doi miniştri penali din dosarul „Caltaboşul“

Tribunalul Bucureşti a reluat procesul civil în care fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş cere despăgubiri de zece milioane de lei pentru divulgarea probelor în timp ce era urmărit penal de către procurorii anticorupţie în dosarul „Caltaboşul”.

Procesul lui Remeş a reînceput pe 10 mai, iar judecătorul a decis acordarea unui nou termen pentru 6 septembrie, în scopul administrării probelor propuse.

Dosarul civil a fost suspendat de instanţă pe 17 februarie 2012, până la soluţionarea definitivă a dosarului penal, aflat atunci pe rolul Curţii Supreme.

Completul de cinci judecător al Înaltei Curţi a decis definitiv, pe 25 februarie, condamnarea lui Decebal Traian Remeş şi a lui Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboşul”. Instanţa a menţinut astfel condamnarea dispusă pe 14 februarie 2012 de un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

De asemenea, denunţătorul celor doi, Gheorghe Ciorbă, a rămas cu condamnarea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare dispusă prin sentinţa din 14 februarie 2012.

În dosarul „Caltaboşul”, Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare (caltaboş şi ţuică) în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, au precizat procurorii DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite