VIDEO Doi foşti miniştri, condamnaţi definitiv la închisoare în dosarul „Caltaboşul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decebal Traian  Remeş şi Ioan Avram Mureşan, cei doi miniştri penali din dosarul „Caltaboşul“
Decebal Traian  Remeş şi Ioan Avram Mureşan, cei doi miniştri penali din dosarul „Caltaboşul“

Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi, luni dimineaţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboşul“.

UPDATE 13.05 Mandatul de executare a pedepsei de trei ani de închisoare cu executare în cazul fostului ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş a ajuns la Inspectoratul de Poliţie Maramureş, Remeş urmând să fie dus în arest.

UPDATE 10.15  Decebal Traian Remeş s-a predat, cu câteva minute în urmă, la Poliţia din Baia Mare, dar mandatul de executare a pedepsei nu ajunsese la Poliţia Maramureş.


Momentul în care s-a predat Decebal Traian Remeş, la Baia Mare:  
 

Fostul ministru Decebal Traian Remeş s-a predat poliţiei

Decebal Traian Remeş, care locuieşte la Baia Mare, a ajuns cu o maşină la Poliţia Maramureş, în jurul orei 10.20, anunţă Mediafax.

Fostul ministru a coborât din maşină la poarta Poliţiei, intrând singur în sediu pentru a se preda autorităţilor care trebuie să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. El nu a dorit să comenteze decizia magistraţilor.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Maramureş, Cecilia Grozavu, a confirmat că Remeş a ajuns la sediul Poliţiei.

"Mandatul de executare a pedepsei nu a ajuns încă la Poliţia Maramureş, dar domnul Remeş era la curent cu sentinţa şi s-a prezentat mai repede la Poliţie, unde asteaptă sosirea mandatului", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Maramureş, citată de Mediafax.

Curtea Supremă a finalizat astăzi judecarea recursurilor din dosarul  din dosarul „Caltaboşul”. Decizia este definitivă.

La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la Curtea Supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele „au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege”.

Condamnaţi la închisoare pentru luare de mită

În urmă cu un an, Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan au fost condamnaţi la trei ani de închisoare pentru luare de mită, iar Gheorghe Ciorbă a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare.

Prin urmare, completul de cinci judecători a menţinut sentinţa de 3 ani de închisoare cu executare, pronunţată pe 14 februarie 2012 de completul de 3 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.

„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, au precizat procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite