Prim-procurorul din Măcin, reţinut de procurorii DNA după ce ar fi primit mită un viţel de 70 de kilograme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Balaban, prim-procuror delegat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin (Tulcea), a fost reţinut, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind suspectat de luare de mită.

Potrivit ordonanţei de reţinere, Constantin Balaban, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, ar fi primit de la trei persoane, prin intermediar, cu titlu de mită, un viţel de 70 de kilograme după sacrificare. În schimb, Balaban trebuia să dea o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care cele trei persoane erau cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală.

„Remiterea mitei a avut loc după ce, în data de 03.02.2015, Balaban Constantin, din proprie iniţiativă, a întocmit două acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu două dintre persoanele cercetate, cărora  le-a aplicat două pedepse de 7 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării acestora”,  potrivit documentului citat.

Tot în aceeaşi dată, primul procuror ar fi dispus clasarea cauzei faţă de cea de-a treia persoană.

Ulterior, în iunie 2014, Balaban ar fi primit de la o altă persoană, prin intermediar, suma de 600 de euro, după ce persoana respectivă fusese depistată, în seara zilei de 10 mai 2014, conducând un autoturism pe raza municipiului Măcin, sub influenţa băuturilor alcoolice şi având permisul de conducere anulat. 

În schimbul acestei sume, prim procurorul Balaban care avea în supraveghere dosarul penal, s-ar fi angajat să îl soluţioneze favorabil, în condiţiile în care poliţistul dispusese începerea urmăririi penale .

„În perioada august-septembrie 2014, prim-procurorul Balaban Constantin a primit de la o altă persoană, prin intermediar, în incinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu titlu de mită, în mod succesiv, sumele de 550 de euro şi 700 de lei. În schimbul acestei mite, prim-procurorul Balaban Constantin a fost de acord cu întocmirea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care persoana respectivă era cercetată penal sub aspectul conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice”, mai arată DNA. 

Astfel, pe 8 septembrie 2014, Constantin Balaban, la iniţiativa persoanei cercetate, ar fi întocmit un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care persoana respectivă a primit o pedeapsă de un an închisoare, cu amânarea executării acesteia.

Constantin Balaban a fost reţinut pe 23 aprilie, urmând ca vineri, 24 aprilie, să fie dus în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite