Fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, reţinut de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Marius Bărbulescu este în prezent director adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu
Ion Marius Bărbulescu este în prezent director adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Piteşti l-au reţinut miercuri, pentru 24 de ore, pe Ion Marius Bărbulescu, fost comisar general la Garda Naţională de Mediu, în prezent director general adjunct al aceleiaşi instituţii, pentru trafic de influenţă în formă continuată şi luare de mită.

Ion Marius Bărbulescu a fost comisar general la Garda Naţională de Mediu (2009, 2011, 2012), director al Direcţiei Generale de Control a Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (2010), iar în prezent este director general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu. Procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată (8 acte materiale) şi luare de mită, conform reprezentanţilor DNA.

De asemenea, în acelaşi dosar a mai fost reţinut şi Gheorghe Deaconeasa, administrator al unor societăţi comerciale şi fundaţii, pentru cumpărare de influenţă în formă continuată (8 acte materiale), dare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Procurorii spun că, în perioada 2009-2011, Gheorghe Deaconeasa, în calitate de reprezentant al unei fundaţii, a acţionat în scopul obţinerii controlului asupra unei importante suprafeţe de teren forestier situată pe raza judeţelor Vâlcea, Gorj şi Hunedoara din perspectiva proiectului ce viza dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii Voineasa, judeţul Vâlcea, prin construirea unui domeniu schiabil în zona Vidra – Obârşia Lotrului, precum şi a obţinerii custodiei şi, mai apoi, a dreptului de administrare pentru situl Natura 2000 Parâng, prin intermediul fundaţiei pe care o reprezintă.

Interesul inculpatului Deaconeasa Gheorghe a fost generat de faptul că în zona respectivă deţinea direct sau prin persoane fizice sau juridice interpuse pe care le controla, mari suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră, unele amplasate în imediata vecinătate a DN7A, respectiv a lacului Vidra, a căror valoare a crescut exponenţial în contextul realizării proiectului privind domeniul schiabil din zona Vidra – Obârşia Lotrului.

În acest sens, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, arată procurorii, a promis darea de foloase şi a remis foloase, constând în materiale de construcţie şi material lemnos, manoperă, transport, în valoare de 50.228 lei, lui Ion Marius Bărbulescu.

Pe lângă cine a intervenit fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu

Acesta din urmă ar fi intervenit pe lângă funcţionari din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Vâlcea şi Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului Craiova, în vederea obţinerii de către Gheorghe Deaconeasa a unor avize de mediu necesare pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii de agrement in staţiunea turistica Voineasa, Judeţul Vâlcea” şi Planul Urbanistic Zonal Definitivat – comuna Voineasa (subzona A: Muntele Mioarele – Muntele Coasta Benghi; subzona B: Muntele Puru – Muntele Zănoguţa; subzona C: Muntele Miru – Obârşia Lotrului şi subzona D: Muntele Cărbunele – Muntele Ştefanu).

De asemenea, Bărbulescu ar mai fi intevenit pe lângă funcţionari publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi celorlalte instituţii şi autorităţi publice implicate în procedura de evaluare a dosarelor de candidatură pentru atribuirea custodiei sitului Natura 2000 Parâng, finalizată în favoarea inculpatului Deaconeasa Gheorghe.

Procurorii DNA mai spun că Bărbulescu ar mai fi intervenit pe lângă personalul silvic din cadrul Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, în contextul verificării efectuate de aceştia în cursul lunii februarie 2010, pentru ca eventualele sancţiuni aplicate personalului Ocolului Silvic Voineasa să fie reduse, astfel încât acesta să-l sprijine în continuare pe inculpatul Deaconeasa Gheorghe în demersurile privind exploatarea forestieră în zona Obârşia Lotrului.

Fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu ar mai fi intervenit pe lângă echipele de control din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor - Direcţia de Inspecţie şi Control, pe lângă comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, şi pe lângă alţi funcţionarii publici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Secretariatului General al Guvernului implicaţi în procedura de realizare şi avizare a notelor de fundamentare pentru proiectul de hotărâre de guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a unei suprafeţe de 9,919 hectare teren cu vegetaţie forestieră, în legătură cu adoptarea H.G. nr. 859/24.08.2011, pentru urgentarea şi/sau efectuarea acestor acte, de realizarea cărora era interesat inculpatul Deaconeasa Gheorghe.

De asemenea, mai arată DNA, inculpatul Bărbulescu Ion Marius, a pretins şi primit foloasele respective şi în calitate de reprezentant al Gărzii Naţionale de Mediu, membru desemnat în comisia de atribuire a administrării sitului Natura 2000 Parâng, constituită la nivelul Ministerului Medului şi Pădurilor, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, privind procedura atribuirii administrării sitului Natura 2000 Parâng fundaţiei reprezentată de inculpatul Deaconeasa Gheorghe, activitate finalizată la data de 29 martie 2011.

Cei doi inculpaţi vor fi prezentaţi la data de 23 aprilie 2015, Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite