Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, judecat pentru conflict de interese şi obţinerea frauduloasă de fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei, a fost trimis astăzi în judecată de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi  folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, în contextul derulării proiectului „SCOP – specializarea consilierilor de orientare profesională”, finanţat din fonduri europene, implementat de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă în parteneriat cu Colegiul Psihologilor din România, Mihai Aniţei, în calitatea sa de preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, şi-ar fi atribuit şi a încheiat a două contracte cu el însuşi, iar un alt contract l-a atribuit şi l-ar fi încheiat cu soţia sa.

„Decizia de atribuire şi încheiere a contractelor a fost luată de inculpat în exercitarea atribuţiilor de reprezentant al Colegiului Psihologilor din România - entitate juridică de interes public, atribuţii vizând activitatea psihologilor din domeniul privat sau public, stabilite prin Legea nr. 213/2004 şi care atrag calitatea de funcţionar public în accepţiunea art. 175 al. 2 Cod penal”, acuză procurorii.

Aniţei, şeful Colegiului, contract cu Aniţei, psihologul

Concret, două contracte de prestări de servicii ar fi fost încheiate pe o durată de un an (01 noiembrie 2010 – 01 noiembrie 2011) de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România cu psihologul Mihai Aniţei, având ca obiect prestarea de către acesta a unui număr de 1.596 ore ca şi coordonator tehnic în cadrul proiectului, respectiv 1.008 ore ca expert elaborare ghid deontologic pentru formarea formatorilor;

„Un alt contract de prestări servicii a fost încheiat de Mihai Aniţei în numele Colegiului Psihologilor din România soţia sa, psiholog, având ca obiect prestarea activităţi supervizare consilieri de orientare profesională, pentru o durată de 672 ore”, arată DNA.

Astfel, Aniţei ar fi obţinut un folos pentru sine şi pentru soţia sa de 336.147 lei (din care 307.475 lei – sumă aferentă contractelor încheiate cu propria persoană şi 28.672 lei – sumă aferentă contractului încheiat cu soţia sa).

Valoarea contractelor era stabilită în funcţie de numărul de ore, iar preţul convenit era un tarif orar brut.
Procurorii arată că pentru a justifica sumele de bani primite în executarea celor două contracte de prestări de servicii pe care şi le-a atribuit sieşi, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2012, Aniţei ar fi prezentat la Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă un număr de 28 de rapoarte ce ar fi conţinut date inexacte, nereale, cu privire la orele prestate ca expert, în condiţiile în care aceste ore nu ar fi putut efectiv, fizic, să fie prestate.

„Lucra” 20 de ore pe zi

„Astfel, însumând orele declarate ca fiind lucrate în cadrul proiectului SCOP cu celelalte ore pentru care inculpatul Aniţei Mihai era salarizat sau le presta benevol în alte activităţi (profesor universitar titular sau asociat la mai multe facultăţi, angajat al unei firme, expert sau alte funcţii în alte 5 proiecte finanţate din fonduri europene, preşedinte al Colegiului Psihologilor, activităţi de coordonare editorială şi doctorate, participare la activităţi profesionale în ţară şi străinătate etc.), reieşea că acesta lucrase peste 20 de ore într-o zi (inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică), sau chiar un număr de ore de muncă ce depăşea durata unei zile”, au dezvăluit anchetatorii.

În plus, activităţile desfăşurate în cadrul proiectului nu ar fi fost datate şi nici însoţite de documente care să precizeze şi să justifice volumul orar zilnic sau săptămânal al muncii prestate şi pentru care se solicita plata.

ANOFM cere banii înapoi

„A rezultat că inculpatul Aniţei Mihai a încasat sume de bani din fonduri europene – F.S.E. (Fondul Social European), fără prestarea orelor menţionate în rapoarte, ceea ce a produs un prejudiciu din fonduri europene, în cuantum de 307.475 lei. ANOFM – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, partenerul principal în proiect, s-a constituit parte civilă cu suma respectivă”, se arată în rechizitoriu.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Aniţei, în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, a confiscării speciale şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, până la concurenţa sumei de 336.147 lei.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite