Legea care permite doborârea dronelor care intră în spațiul aerian al României, atacată la CCR
0Legea dronelor, adoptată decizional de Senat săptămâna trecută, a fost atacată la CCR de partidele suveraniste AUR, POT și SOS.

Proiectele privind doborârea dronelor și misiunile militare pe timp de pace au fost criticate de reprezentanții AUR, S.O.S. România și POT, care au susținut că sunt anticonstituționale. Reprezentanții partidelor de coaliție și USR au lansat, la rândul lor, mai multe auzații.
„Azi în Camera Deputaților s-au separat apele: cu NATO, cu Europa, cu americanii - PNL, PSD, USR, UDMR, Minorități. Cu rușii, cu criminalii care au invadat un stat vecin suveran - AUR, SOS, POT”, a scris Gabriel Andronache pe pagina sa de Facebook la acel moment.
Cele două inițiative legislative au fost adoptate decizional în Senat pe 26 februarie, după dezbateri aprinse cu membrii partidelor suveraniste.
AUR, POT și SOS au depus sesizari la CCR, astfel că proiectele nu vor merge direct la promulgare, așa cum prevedea legea în termen de 5 zile.
Deși legea privind doborârea dronelor care pătrund ilegal în spațiul aerian național a fost adoptată, informațiile actualizate din Parlament indică faptul că această inițiativă, alături de alte trei proiecte legislative legate de utilizarea spațiului aerian și desfășurarea misiunilor militare pe teritoriul României, nu are încă un dosar constituit, ceea ce ar putea întârzia procesul legislativ și aplicabilitatea noilor reglementări privind securitatea aeriană a României. În plus, termenul pentru aceste legi a fost stabilit pentru 27 martie 2025.
De câte ori a fost invadat spațiul aerian al României
Conform datelor MApN începând din data de 5 septembrie 2023, când au fost identificate primele fragmente de drone și până la mijlocul lunii ianuarie, pe teritoriul României au fost identificate 12 situații, din care 11 în județul Tulcea.
Cel mai recent, în februarie, o dronă rusească s-a prăbușit în urma unui atac asupra unor obiective civile şi de infrastructură din Ucraina, aproape de granița cu România, la aproximativ 10 km est de municipiul Galați
Dronele rusești care intră accidental în spațiul aerian românesc ar putea fi doborâte relativ ușor, dar principala piedică ține de faptul că România nu are o lege care să permită armatei să treacă la fapte, au explicat experții consultați de Adevarul.