Premierul Ponta, despre frauda la Bac: „Cine a vândut subiecte, să meargă la închisoare“. Anchetă şi la liceul „Dimitrie Gusti“ din sectorul 5
0Persoanele care au vândut subiecte la bacalaureat trebuie să meargă la închisoare, dar fără ca problema să fie generalizată pentru profesorii şi elevii corecţi, deoarece rolul autorităţilor nu este de a-i satisface pe „frustraţii sadici“ care vor să fie respinşi mulţi elevi, a afirmat premierul Ponta. Totodată, Inspectoratul Şcolar Bucureşti a deschis o anchetă şi la liceul „Dimitrie Gusti“ din Capitală.
„La Bolintineanu i-au prins că vindeau subiecte, foarte bine, să meargă la închisoare cei care vindeau subiecte, e un mesaj foarte clar pentru oricine din ţară care face la fel că trebuie să păţească la fel, însă eu nu aş vrea - ştiu ce e important, poate, ca ştire - să aruncăm anatema pe toată lumea, 99% din profesori şi elevi şi-au făcut datoria corect“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
El l-a felicitat pe ministrul Educaţiei pentru că nu s-a lăsat impresionat de „tot felul de frustraţi cu satisfacţii sadice că pică cât mai mulţi elevi“, deoarece rolul autorităţilor nu este de a-i satisface pe aceştia, ci de a verifica exact situaţia.
În opinia premierului, în 2010-2011 a existat un „campionat naţional“ pentru distrugerea elevilor şi a părinţilor, care ţine însă de „probleme psihologice“.
Premierul a afirmat că persoanele vinovate trebuie pedepsite dacă au comis fraude la Bacalaureat, deoarece pentru astfel de fapte nu există scuze.
Anchetă a Inspectoratului Şcolar la liceul „Dimitrie Gusti“ din Capitală
Joi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a declanşat o anchetă la Liceul „Dimitrie Gusti“ din Sectorul 5, după ce o elevă a reclamat că a fost exclusă pe nedrept din examenul de bacalaureat, verificările vizând şi suspiciuni potrivit cărora unii elevi ar fi dat mită.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) au declarat joi că o elevă a depus, miercuri, o plângere la sediul instituţiei, în care a reclamat faptul că ar fi fost dată afară pe nedrept din examenul de bacalaureat pe care îl susţinea la Liceul Tehnologic „Dimtrie Gusti“.
Bac cu percheziţii la „Dimitrie Bolintineanu“
Asta după ce cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ au fost audiaţi luni la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalaureat.
Directoarea liceului, Costica Vărzaru, demisă luni din funcţie de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a fost arestată preventiv pentru fraudă.
Citiţi alte materiale pe această temă
Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.
Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.
Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.
Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.