BACALAUREAT 2013 Poliţiştii au luat Bac-ul cu duba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a au dat ieri prima probă scrisă la Limba Română. Liceenii au fost surprinşi de subiectele dificile, dar şi de scandalul de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, unde profesorii au fost ridicaţi de poliţişti pentru că i-au ajutat pe elevi să rezolve subiectele.

Subiecte total opuse faţă de cele date la simulări, dar şi cerinţe mai dificile pentru absolvenţii de profil Real, în primul an în care au fost variante diferite în funcţie de profilul studiat, tocmai pentru a veni în ajutorul acestora.

Aşa a arătat, pe scurt, prima zi din săptămâna de foc a probelor scrise de la Bacalaureat, care s-ar putea lăsa şi cu dosare penale în cazul profesorilor de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu“ din Rahova, Bucureşti, un liceu unde anul trecut doar puţin peste 57% dintre elevi au promovat Bac-ul.

La profilul Uman, elevii au primit la primul subiect textul „Accidentul“, de Mihail Sebastian, pe  baza căruia au avut de rezolvat nouă cerinţe, la subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenţei, iar la ultimul subiect, la eseu, le-a picat tema şi viziunea despre lume într-o poezie studiată, aparţinând simbolismului (George Bacovia, spre exemplu).

Absolvenţii de Real şi cei care au terminat un liceu vocaţional au avut la primul subiect un text din „Scrinul negru“ de George Călinescu, la subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre importanţa alegerii unui model în viaţă, iar la ultimul subiect, candidaţilor li s-a cerut să prezinte tema şi viziunea despre lume într-o poezie de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Eseul, cuiul lui Pepelea

Profesoara Iulia Pop de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti spune că subiectul al treilea de la Real a fost mai greu decât cel de la Uman, „ceea ce a fost nedrept”.

„Dacă îi întrebaţi pe elevi, este mult mai dificil subiectul de la Real unde se predau doar trei ore de Română pe săptămână, faţă de Uman, unde sunt patru-cinci ore pe săptămână. Mi se pare nedrept pentru cei de la Real. Elevilor li se pare că Bacovia este mai uşor de tratat decât Arghezi, spre exemplu“, a explicat Pop.

Ipoteza lansată de Pop este susţinută şi de elevi de la Real. Un absolvent de la „Sf. Sava“, Andrei Duluţă, spune că „Bacovia şi simbolismul au fost mai ofertante decât ceea ce a picat la Real“. Ca atare, adaugă Iulia Pop, „notele de la Română de anul acesta vor fi mai mici decât cele de anul trecut“, în condiţiile în care anul acesta este primul an în care au fost introduse subiecte separate pentru cele două profiluri, Real şi Uman.

Maria Tufan, şi ea elevă la „Sava“, a mărturisit chiar că a avut un moment de panică atunci când a văzut că la primul subiect are proză şi la ultimul poezie.

„Înainte de examen este o întreagă nebunie, sunt multe speculaţii despre ce ne vor da, iar dintre toate variantele pe care le-am auzit, posibilitatea să ne pice o poezie nu a fost discutată. Când am văzut că mi se cere poezie, aproape că mi s-a făcut rău“, a spus Maria, care spune că totuşi a rezolvat subiectul, plecând de la „Psalmii lui Arghezi“.

Însă, nu toţi elevii s-au descurcat. Spre exemplu, elevii de la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu”, filiera vocaţională, care au dat examenul de Bac la Colegiul Naţional „Sf. Sava”, au spus că subiectele au fost dificile şi se tem să nu pice. Pentru ei, Bacalaureatul contează doar 10% la admiterea la Conservator, dar trebuie să-l treacă.

„În noiembrie, oficialii ne promiteau un Bac diferenţiat. Eu am studiat chitara, pianul şi canto, vreau să dau la Conservator, unde nu se studiază Româna şi Matematica“, explică Marcu.


BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Perlele candidaţilor au început la ieşirea din examen: ”Ne-a dat ceva cu un negru, habar nu am, că n-am citit decât primul subiect. Da' un 7 iau”

Absolvenţii clasei a XII-a au susţinut luni,1 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura Română, la examenul de Bacalaureat 2013. Unii candidaţi au avut versiuni uluitoare despre examenul de Bac de azi: fie n-au citit decât primul subiect, fie au scris ”ceva sinonime”, fie chiar au întârziat trei ore la examen.

VIDEO BAC 2013 Rezolvarea integrală a subiectelor la Limba şi Literatura Română - profil Real şi Uman

Profesorul de română Ecaterina Stanca de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti a rezolvat toate subiectele de la examenul scris la română pentru ambele profiluri studiate de liceeni: Uman şi Real, dar a vorbit şi despre capcanele care puteau apărea.

BACALAUREAT 2013 Elevii faţă în faţă cu profesorii, capcanele şi baremele de corectare de la proba de Română

Profesoara Iulia Pop, care predă Limba şi Literatura Română la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, a comentat împreună cu elevii subiectele primite de aceştia la prima probă a examenului de Maturitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite