Predoiu, de ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane: E necesar ca oamenii să își cunoască foarte bine drepturile

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor de Interne susține că problema traficului de persoane este una globală care afectează milioane de persoane. Predoiu a precizat că oamenii trebuie „să își cunoască foarte bine drepturile”.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne FOTO: Inquam Photos
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne FOTO: Inquam Photos

„Este o infracţiune gravă prin care se încalcă flagrant drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului. Caracterul complex şi transfrontalier al acestui fenomen, mobilitatea în creştere şi flexibilitatea grupărilor de criminalitate organizată fac din lupta împotriva traficului de persoane o prioritate pentru toate organismele mondiale, europene şi naţionale", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, potrivit News.ro.

Cătălin Predoiu a subliniat că demersurile ministerului de Interne în cadrul documentelor programatice naționale și internaționale „presupun abordarea acestui tip de criminalitate într-o manieră complexă, care implică analiza ştiinţifică a problemei, un parteneriat social solid, adaptarea acţiunilor instituţionale la mutaţiile din teren şi utilizarea eficientă a tehnicilor comunicaţionale, toate pentru a identifica şi limita cauzele şi condiţiile care generează sau favorizează traficul de persoane”.

Șeful MAI a precizat că instituția face pași importanți în activitățile privind protecția și asistența victimelor, monitorizarea și evaluarea fenomenului, dar și eforturi pentru sporirea cooperării interinstituționale și internaționale.

„Poliţiştii şi procurorii români cooperează cu colegii din statele partenere, având posibilitatea de a accesa sprijin tehnic şi logistic şi din partea instituţiilor de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, partener strategic al României, inclusiv din perspectiva aplicării legii, combaterii criminalităţii şi respectării statului de drept. Eforturile pe care ţara noastră le-a depus pentru stoparea acestui fenomen, pentru adaptarea instituţională şi creşterea performanţei structurilor operative angrenate în lupta cu criminalitatea au fost apreciate în nenumărate rânduri, adaptările necesare realizându-se în concordanţă cu recomandările formulate în rapoartele periodice publicate de Statele Unite ale Americii în domeniul traficului de persoane. Dar poate cea mai importantă componentă a acestei lupte este prevenirea. Victimele traficului de persoane şi exploatării de orice fel sunt persoane vulnerabile care au nevoie de protecţia noastră”, a adăugat Predoiu, potrivit sursei citate.

Totodată, Cătălin Predoiu a punctat că „este necesar ca oamenii să îşi cunoască foarte bine drepturile, să ştie că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violenţe şi să aibă încredere că vor fi protejaţi de lege. În aceste vremuri, pe fondul escaladării inegalităţilor sociale, a înrăutăţirii situaţiei geopolitice şi a valului de strămutări, tot mai mulţi oameni devin vulnerabili în faţa traficanţilor”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite