Peste 960 de şoferi au rămas fără permis într-o săptămână din cauza vitezei excesive. Cât scot şoferii indisciplinaţi din buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii vitezomani s-au ales cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului pentru 90 de zile FOTO Mihaela Cojocariu
Şoferii vitezomani s-au ales cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului pentru 90 de zile FOTO Mihaela Cojocariu

Peste 960 de permise de conducere au fost reţinute într-o singură săptămână, fiind date peste 26.000 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea vitezei regulamentare.

În perioada 1 – 8 mai, 1.272 de poliţişti, dintre care 1.067 de la rutieră, au acţionat, la nivel naţional pentru depistarea şi sancţionarea abaterilor rutiere, în special a celor privind nerespectarea regimului legal de viteză, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română.

În cadrul acestei acţiuni au fost folosite 435 de aparate radar pentru depistarea şoferilor care nu respectă viteza legală.

„Astfel, într-o singură săptămână, poliţiştii au constatat 391 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, au aplicat 26.657 de sancţiuni pentru nerespectarea vitezei regulamentare, iar în 916 situaţii au reţinut permisele de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru o perioadă de 90 de zile”, conform documentului citat.

Exemple de vitezomani

Spre exemplu, pe 3 mai, o femeie în vârstă de 57 de ani, din municipiul Baia Mare, a fost prinsă de aparatul radar în timp ce conducea pe DN 1 cu 123 de kilometri pe oră într-o zonă în care limita de viteză este de 50 de kilometri pe oră.

Femeia a fost sancţionată contravenţional şi i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru 90 de zile.

De asemenea, pe 6 mai, un cetăţean american a fost depistat în timp ce conducea pe Autostrada A1, pe tronsonul Nădlac – Lugoj, în timp ce conducea cu 261 de kilometri pe oră.  El a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1.125 de lei, iar, ca măsură complementară, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere pentru 90 de zile.

Sfaturile poliţiştilor

Poliţia Română reaminteşte că viteza cauzează şi agravează accidentele de circulaţie. 

„Viteza reduce posibilitatea de manevrare la timp a autoturismului şi scade vizibilitatea, reducând câmpul vizual al şoferului la zona centrală a drumului. Nu uitaţi! Cu cât viteza este mai mare, şocul produs de accident este mai mare, iar consecinţele mai grave”, precizează poliţiştii.

De asemenea, ei arată că viteza induce stres întrucât îl obligă pe şofer să recepteze un volum mai mare de informaţii într-un timp mai scurt şi îi scade vigilenţa.

Noile amenzi rutiere: clasele de sancţiuni

Odată cu creşterea salariului minim pe economie pe 1 mai, au crescut şi amenzile rutiere. Sancţiunile prevăzute în Codul rutier sunt stabilite pe clase, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancţiuni se aplică persoanelor fizice, în timp ce amenzile din clasa a V-a de sancţiuni se aplică doar persoanelor juridice.

Potrivit actului normativ, clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 puncte-amendă.

Noile amenzi rutiere: cât scot şoferii indisciplinaţi din buzunar

  • clasa I: 250 sau 375 de lei;
  • clasa a II-a: 500 sau 625 de lei;
  • clasa a III-a: de la 750 la 1.000 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 1.125 la 2.500 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2.625 la 12.500 de lei.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite