Peste 200 de sindicalişti din industria alimentară protestează în faţa Ministerului Finanţelor pentru reducerea TVA la carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Peste 200 de sindicalişti din industria alimentară protestează de la ora 10:00, în faţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cerând autorităţilor să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.

La acţiunea de protest participă membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, lucrători din societăţi comerciale producătoare şi procesatoare de carne care guvernului şi FMI să reducă TVA de la 24% la 5% pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015. 

Potrivit Agerpres, protestatarii fluieră din vuvuzele şi agită pancarte pe care se poate citi: "Nici muncă fără pâine, nici pâine fără carne", "De Crăciun tăiem porcul cu tot cu TVA", "Vrem 5% TVA la carne şi produse din carne", "Acum ori niciodată".

"Din punctul meu de vedere, dacă autorităţile nu vor reduce TVA înseamnă că sunt părtaşe la evaziunea fiscală din industria cărnii, care atinge aproape nivelul de 50%. La ora actuală, în ţară pătrund cantităţi importante de carne din Rusia, dar şi din alte ţări europene. Carnea din Rusia este deja evazionată, iar cea din alte state europene vine cu TVA foarte mic ceea ce va duce la falimentul unui număr mare de societăţi din industria cărnii, care nu vor putea face faţă concurenţei impuse de preţul de vânzare foarte mic al produselor din exterior", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Potrivit acestuia, acţiunea de protest este preconizată să se încheie la ora 14:00. În acest interval de timp ar putea avea loc discuţii între reprezentanţii sindicatelor şi cei ai MFP.

TVA la alimente nu poate scădea sub 15% până în 2016

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015.

Ministrul mai arată că punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate să stimuleze dezvoltarea sectorului şi a consumului sustenabil de produse, dar că pentru aceasta este necesară îndeplinirea mai multor condiţii.

El susţine că sunt obligatorii trei condiţii: realizarea unui studiu de impact socio-economic de către un organism independent, stabilirea unei metodologii de calcul şi a instrumentelor de aplicare a reducerii pentru produsele ecologice şi lansarea unei dezbateri publice şi constituirea unor grupuri de lucru pe această temă cu factorii interesaţi.


TVA la alimente nu poate scădea sub 15% până în 2016. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, sparge balonul de săpun al scăderii taxelor

Industriaşii, sindicaliştii şi asociaţiile profesionale din industria cărnii cer tăierea TVA la carne de la 1 ianuarie 2015, altfel vor ieşi în stradă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite