Percheziţii în Bucureşti şi în alte cinci judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală. Omul de afaceri Florin Măran, suspect în acest caz, e finul PSD-istului Titu Bojin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe percheziţii au avut loc marţi dimineaţă în mai multe judeţe FOTO Adevărul
Mai multe percheziţii au avut loc marţi dimineaţă în mai multe judeţe FOTO Adevărul

Procurorii DNA fac, marţi, 37 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi, la sedii de firme şi la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul în acest caz fiind estimat la două milioane de euro. Omul de afaceri Florin Măran, unul dintre suspecţi, este finul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, PSD-istul Titu Bojin.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, anchetatorii, în baza autorizaţiilor emise de instanţă, fac 37 de percheziţii la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane, din Bucureşti şi judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi.

În judeţul Timiş percheziţiile se desfăşoară la mai multe adrese din Lugoj şi Făget, iar în Mehedinţi la descinderi participă şi ofiţeri de poliţie din Direcţia de Investigare a Fraudelor.

Cercetările, făcute de procurorii DNA Timişoara

Cercetările în acest dosar sunt făcute de procurorii DNA Timişoara, care investighează fapte comise de mai multe persoane ce au aderat la un grup infracţional organizat suspectat de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii susţin că au descoperit un lanţ de firme din mai multe judeţe ale ţării care au format un circuit de eludare a taxelor şi impozitelor, dar şi care recupera de la stat TVA în baza unor operaţiuni comerciale fictive. În centrul circuitului se află firma TEHNOCER SRL.

„Acele facturi cuprindeau date nereale în ceea ce priveşte livrarea de bunuri şi/sau prestarea de servicii, fapt ce a determinat pe de o parte, diminuarea profitului obţinut de societate pe perioada 2010-2012, cu consecinţa afectării sumelor datorate statului ca impozit pe profit, şi pe de altă parte, o mărire artificială a taxei pe valoarea adăugată –TVA deductibilă, cu implicaţii directe asupra taxei pe valoare adăugată de plată, sau asupra taxei pe valoare adăugată de recuperat şi implicit asupra bugetului de stat“, explică procurorii în dosar.

„Constatarea organelor de control fiscal a fost confirmată ulterior de specialistul din cadrul DNA, care a stabilit că din prejudiciul cuprins în actul de verificare întocmit, suma de 7.542.268,97 lei, din care TVA în sumă de 5.167.814,78 lei şi impozit pe profit în sumă de 2.374.454,19 lei, reprezintă prejudiciul cauzat bugetului statului prin săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală“, mai spun procurorii.

Anchetatorii speră ca în urma percheziţiilor de astăzi să strângă mai multe dovezi şi despre alte firme cu care firma TEHNOCER SRL a făcut afaceri asemănătoare.

Prejudiciu produs prin înregistrarea în evidenţele contabile a firmei TEHNOCER SRL a unor facturi ce atestau operaţiuni comerciale nereale ce ar fi fost derulate de această societate comercială doar cu nouă firme. Relaţiile comerciale cu celelalte firme anchetate în acest dosar nu a putut fi stabilit până în prezent, urmând a fi evaluat în urma analizării documentelor ce vor fi ridicate cu ocazia percheziţiilor.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Jandarmeria Română.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile din Mehedinţi au loc în Strehaia, la persoane suspectate că ar fi falsificat facturi pentru oameni de afaceri. Printre cei vizaţi se numără şi omul de afaceri Florin Măran, care deţine firmele Tehnocer şi Dateco.

Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ două milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite