OFICIAL Florin Cîțu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal pentru două fapte de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Procurorul de caz din cadrul DNA i-a adus la cunoștință acuzațiile.

Fostul premier liberal are calitatea de suspect. Foto: Inquam Photos
Fostul premier liberal are calitatea de suspect. Foto: Inquam Photos

"La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre", transmite DNA.

Procurorii spun că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

"În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane", explică procurorii.

Mai exact, susțin anchetatorii, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, Florin Cîțu "ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA".

Începerea urmăririi penale pe numele lui Florin Cîțu vine după ce Senatul a decis ridicarea imunității liberalului la solicitarea DNA. 

O cerere similară a fost formulată de procurori și în cazul foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Președintele Klaus Iohannis a avizat solicitarea, urmând ca cei doi să fie chemați la DNA pentru a fi puși sub acuzare.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite