Ce nu s-a văzut la TV la ridicarea imunității lui Cîțu: suveraniștii s-au luptat să ia fața cu acuzații, colegii au luat distanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea imunității a lui Cîțu a dus la o adevărată competiție între Diana Șoșoacă, AUR și alți suveraniști pentru a lua fața în poziționarea împotriva campaniei de vaccinare, prilej de atac în interiorul Coaliției, dar a arătat și cine a rămas lângă fostul premier.

Florin Cîțu și Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos
Florin Cîțu și Diana Șoșoacă FOTO Inquam Photos

Florin Cîțu, spre deosebire de alți politicieni care au trecut prin emoțiile ridicării imunității, a venit relaxat la ședința în care urma să afle că va putea fi urmărit penal pentru dosarul achiziției de vaccinuri din pandemie. Nu a fost nevoie nici de mir (cum se întâmpla în cazul Șova în 2015), nici alte apeluri pentru a fi salvat de procurori, cum a fost în cazul Tăriceanu, în iunie 2019. 

Și în luarea sa de cuvânt, fostul premier vorbit de necesitatea achiziției de vaccinuri, fără vreun atac sau critică la adresa Justiției. În timp ce PNL a încercat să rămână neutru și să „lase Justiția să-și urmeze cursul”, PSD l-a luat la țintă atât prin Lucian Romașcanu (liderul de grup), dar și prin Daniel Zamfir. 

Contre PSD-PNL

Istoria, ori a vrut să glumească cu noi, ori a vrut să ne dea o lecţie, l-a propulsat de nicăieri pe domnul Cîţu în cea mai înaltă funcţie în Executivul României, funcţie pe care a luat-o pe persoană fizică, funcţie care a venit la pachet cu o aroganţă imensă, cu o autosuficienţă care nu putea fi combătută în niciun fel. Toate deciziile dumnealui erau perfecte, nu lua niciodată prizonieri, totul era lapte şi miere (...) Este un miliard cu TVA, nu vă jucaţi cu mărunţiş. E mult, domnule Cîţu, aţi împrumutat 200 de miliard.Nu pot să spun decât că grupul PSD va vota pentru această hotărâre, ceea ce va face din domnul Cîţu un recidivist”, a afirmat Romașcanu, aluzie la episodul din Statele Unite, când în perioada studenției Cîțu a stat o noapte la închisoare.

Replica a fost dată de Daniel Fenechiu, liderde grup al PNL, care i-a acuzat pe colegii de Coaliție de demagogie și populism.

Florin Cîțu a luat cuvântul spre final doar pentru a-i contrazice pe social-democrați pe tema împrumuturilor statului, acuzându-i de incompetență  și proastă gestionare a finanțelor publice, fără a discuta și aspecte legate de achizițiile de vaccinuri.

În perioada petrecută în plen. Cîțu s-a salutat cu colegii, însă mai tot timpul a fost singur în spatele sălii, uitându-se pe telefon. Așa că a fost un bun prilej să fie înconjurat de deputați ai AUR (având după ei pancarte), care-l acuzau de achizițiile de vaccinuri din pandemie. George Simion și colegii au fost bruiați nu de președintele de ședință, Nicolae Ciucă, ci de Diana Șoșoacă, senatoare independentă care a început un adevărat scandal cu cei din AUR, aruncându-și vorbe grele cu mai mulți deputați din formațiunea pe listele căreia a candidat și ea în 2020. 

„Terorism de stat”

Pentru a calma situația, angajații de la Senat, la solicitarea conducerii, a încuiat cu cheia ușa și a dat drumul rar la persoane, pentru a împiedica intrarea deputaților AUR. Dacă oamenii AUR au fost ținuți la ușă după momentul cu pancartele și înconjurarea lui Cîțu, foarte virulent a fost senatorul Claudiu Târziu, lider de grup al Alianței. Acesta a vorbit de „terorism de stat” din partea României în perioada pandemiei și lansat atacuri în cascadă la adresa autorităților. 

Cîțu nu a scăpat nici pe holuri de atacuri. În timp dădea declarații presei, acesta a fost bruiat, apoi urmărit pe în timp ce se deplasa dinspre Senat spre Camera Deputaților de Mihai Lasca, fost deputat AUR, acum lider al unui partid de buzunar, cunoscut drept anti-vaccinist. dar și prin faptul că a cerut autorităților statului o informare oficială privind liniile lăsate pe cer de avioane.

Singurele persoane care au rămas în proximitatea lui Cîțu și care au mers să-l ia de la Senat după votul din plen au fost Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină. Atât, dintr-un partid care în urmă cu doi ani căuta să-și facă loc în „echipa câștigătoare”.

La final, senatorii au dat un vot covârșitor pentru ridicarea imunității și unda verde pentru începerea urmăririi penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite