O postare pe reţelele de socializare ne poate aduce hoţii în casă. Campanie a Poliţiei pentru prevenirea spargerilor de locuinţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania Poliţiei Române arată care informaţiile şi imaginile publicate pe reţelele de socializare pot oferi ponturi infractorilor
Campania Poliţiei Române arată care informaţiile şi imaginile publicate pe reţelele de socializare pot oferi ponturi infractorilor

Poliţia Română, împreună cu agenţia de publicitate Mercury 360, au iniţiat campania de informare şi de prevenire „Catalogul de furturi”. Proiectul are ca obiectiv prevenirea spargerilor de locuinţe, prin informarea utilizatorilor activi în reţelele de socializare cu privire la consecinţele publicării de informaţii şi imagini care pot oferi ponturi infractorilor.

Pentru a ilustra modul în care operează infractorii, a fost creat un personaj fictiv numit Luis Calificatu care a urmărit zeci de utilizatori de social media, printre care şi 8 influenceri, şi le-a transformat pozele personale într-un catalog cu obiecte de vânzare.  

Cu acordul utilizatorilor „filaţi” pe reţelele de socializare, personajul Luis Calificatu a preluat pozele acestora şi le-a repostat pe profilul său de Instagram, modificate: cu feţele acestora ascunse şi cu obiectele de valoare semnalizate prin descrieri şi preţuri de vânzare la negru. 

Campania a fost lansată joi, 7 mai 2020, în perioada de izolare în care utilizatorii publicau mai multe poze din locuinţele lor decât de obicei. Utilizatorii de Instagram au putut vedea comentarii suspecte lăsate de personajul Luis Calificatu la pozele influencerilor. Cei care au fost curioşi să afle cine este au putut vedea pe profilul său un întreg catalog cu poze preluate şi modificate, cu obiecte ale altor utilizatori puse la vânzare alături de promisiunea „disponibil în curând”.

După o serie de reacţii de indignare stârnite pe Instagram, campania a dezvăluit mesajul Poliţiei Române: „Ce e postat e filat. Ai grijă ce dai din casă!” Lansarea campaniei va fi urmată de o serie de materiale de informare care ajută utilizatorii să prevină furturile din locuinţe printr-un comportament responsabil în mediul online, arată Poliţia Română într-un comunicat.

Câteva sfaturi pentru a nu pica în plasa hoţilor

• Evitaţi să faceţi publice pe reţelele de socializare imagini cu obiecte de valoare din locuinţă, configuraţia acesteia şi posibilele căi de acces. 

Faceţi-vă conturile de pe reţelele de socializare inaccesibile persoanelor necunoscute şi nu dezvăluiţi date personale celor pe care îi cunoaşteţi doar în mediul online. 

Nu faceţi publică pe Internet plecarea de acasă şi rugaţi vecinii să vă anunţe imediat dacă văd străini în preajma locuinţei dumneavoastră. Procedaţi la fel atunci când ei sunt plecaţi. 

Asiguraţi uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă şi nu lăsaţi cheia sub preş sau în cutia cu scrisori. 

Nu lăsaţi bilete în uşă atunci când plecaţi de acasă; rugaţi un vecin să ia eventualele facturi, înştiinţări sau materiale promoţionale prinse în uşă. 

În cazul în care la uşă se prezintă persoane care vând sau cumpără diferite produse, evitaţi-le şi nu le permiteţi accesul în locuinţă. 

Când părăsiţi locuinţa, verificaţi dacă aţi încuiat uşa apartamentului, ferestrele, uşa de la balcon. Închideţi bine ferestrele apartamentelor situate la parter, la primul şi ultimul etaj; dotarea cu gratii dă un plus de siguranţă.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite