O nouă lege în România. Ce copaci nu vor mai putea fi tăiați

0
Publicat:

Legea a fost inițiată de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu și prevede înființarea unui registru oficial.

Arborii seculari vor fi protejați FOTO Shutterstock
Arborii seculari vor fi protejați FOTO Shutterstock

Legea privind protejarea arborilor remarcabili a fost votată în Camera Deputaților și va merge spre promulgare.

Cu această ocazie, se va înființa un registru oficial în care fiecare cetățean putea face cerere să fie înregistrați arborii seculari din localități şi să nu mai poată fi tăiați decât în cazuri cu totul şi cu totul excepționale.

„România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol și mult prea mulți au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc.  Legea nou adoptată își propune să îi protejeze. Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens", a declarat Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, inițiator al proiectului.

Conform studiilor actuale, aproximativ 5.000 arbori din România se încadrează pentru dobândirea acestui statut, de arbori remarcabili.

„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări", a precizat și senatorul USR Aurel Oprinoiu.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite