Noua legendă: oltenii mănâncă lebede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pescarii care îşi întind undiţele pe Podul Olt spun că păsările sunt „vânate“ cu setcile.Sute de lebede de pe râul Olt sunt în pericol şi cad pradă hoţilor. Poliţiştii comunitari spun că nu au atribuţii în domeniu, iar jandarmii  şi poliţiştii n-au prins niciun infractor.

De câţiva ani, sute de lebede vin să ierneze pe Olt. Ele au devenit o atracţie pentru toţi cei care trec prin Slatina. Cu toate acestea, cele câteva sute de exemplare de lebede sunt însă lăsate în voia sorţii de autorităţi. Mai mult, în zonă nu există nicio asociaţie ornitologică interesată să le protejeze. Acesta este şi motivul pentru care păsările dispar de la o zi la alta sub setcile hoţilor.

„Am văzut ţigani care le prindeau cu plasele. Ar fi mare păcat să se piardă. Sunt foarte frumoase, iar oamenii care trec pe aici opresc maşinile, se uită la ele şi se minunează. E drept că iarna nu prea au ce să mănânce şi cred că cineva ar trebui să aibă grijă de ele şi să le hrănească", spune Ion Scafecea (55 de ani), care pescuieşte pe lacul cu lebede.

Păsările rare, sub supraveghere specială

Şi alţi slătineni spun că păsările rare de pe Olt ar trebui ferite de hoţi şi hrănite în timpul iernii. „Mai în jos, la Tomeni, am văzut sute de pelicani anul ăsta. N-am văzut niciodată atâţia. Ar trebui să ne mândrim cu aceste păsări şi să le protejăm", spune Iulian Danciu (46 de ani), un alt pescar.

Singurii reprezentanţi ai autorităţilor care trec din când în când pe la Podul Olt să vadă ce fac lebedele sunt specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). „Le vizităm periodic, pentru că este păcat să le lăsăm nesupravegheate. Nu am dat nicio sancţiune, pentru că nu avem această competenţă", a spus Daniela Bălşanu, purtător de cuvânt al APM.

Hoţii nu se dau prinşi

În ciuda avertismentelor pescarilor, niciun hoţ de lebede nu a fost prins până acum. Poliţia Comunitară spune că nu are atribuţii în acest domeniu, iar jandarmii şi poliţiştii susţin că nu au depistat oameni care fură astfel de păsări.

Slătinenii care admiră exemplarele de la Podul Olt sunt de părere că instituţiile ar trebui să se implice pentru a salva lebedele din mâinile hoţilor. „Sunt foarte multe lebede pe Olt şi sunt atât de frumoase! Păcat că unii pescari şi rromii de prin împrejurimi pun setcile şi le prind", spune cu părere de rău Marin Marin (65 de ani), din Slatina.

Un alt tânăr pescar susţine că, stând pe baltă, a auzit şi el că păsările ar fi prinse de unii oameni. „Am auzit şi eu că unele dispar, că sunt prinse de oameni inconştienţi. Ar trebui ca poliţiştii să le păzească şi cineva să aibă grijă de ele în timpul iernii. Stau pe gheaţă şi nu au ce să mănânce", a declarat Ion Ghiţă, un pescar de 28 de ani.

Pe lacul de acumulare de la Podul Olt sunt 250 de lebede de iarnă, de vară şi lebede mici. Acestea sunt protejate, cel puţin teoretic, de o ordonanţă de urgenţă din 2007 care priveşte regimul ariilor naturale protejate.

Sancţiuni doar pe hârtie

„Uciderea sau capturarea intenţionată, indiferent de metoda utilizată, deteriorarea sau distrugerea cuiburilor sau ouălor din natură, perturbarea intenţionată, în special în cursul perioadei de reproducere sau de maturizare, sunt strict interzise. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei", a mai spus purtătorul de cuvânt a APM Olt.

Pompierii au salvat o lebădă îngheţată

Iarna trecută, pompierii au salvat o lebădă din apele îngheţate ale Oltului. Pasărea fusese înconjurată de un strat gros de gheaţă şi nu se mai putea mişca. Un trecător a anunţat incidentul la 112, iar salvatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au venit cu o barcă şi o cange, ca s-o salveze.

Trei pompieri s-au chinuit mai bine de două ore să scoată lebăda îngheţată din apele Oltului. Atunci, mulţi trecători s-au oprit să asiste la eveniment.


Pasărea a fost îngrijită de medicii veterinari şi apoi lăsată liberă pe lac.

Ţiganii români au mâncat lebedele vieneze

Românii au devenit celebri în lume şi după ce un grup de ţigani ar fi mâncat în anii 90 câteva lebede negre de pe un lac din Viena, capitala Austriei. Câţiva ani mai târziu, autorităţile din Austria ar recunoscut că de fapt pe acel lac nu au fost niciodată lebede şi că povestea cu ţiganii consumatori de păsări decorative ar fi fost o simplă legendă.

Pescari de criză, pe Podul Olt

Zeci de pescari stau în fiecare zi de-o parte şi de alta a Podului Olt şi înfruntă frigul pentru a prinde peştele cel mare. Sâmbăta şi duminica, numărul acestora se dublează, iar cei care vin mai târziu găsesc cu greu un loc. „Mergem la Podul Olt pentru că este mai aproape. Sunt pasionat de pescuit de foarte mult timp şi nu ratez ocazia de a veni la peşte în fiecare weekend", a spus Gheorghe Chelaru (39 de ani), din Slatina.

Dacă unii slătineni vin din pasiune pe malul apei, alţii spun că peştele de pe Olt este tocmai bun pentru o masă copioasă, mai ales în aceste vremuri de criză. „Duc peştele acasă, la copii şi la soţie, mai ales acum că este şi post. Decât să dăm bani pe cel congelat de la magazin, mai bine vin aici când sunt liber şi prind un kilogram-două de peşte proaspăt", spune Marinel
Pirnuţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite