Motivarea din Dosarul Colectiv. Patroana firmei de artificii a sfidat pe toată lumea: „Nu suntem noi de vină... Acolo era o bombă cu ceas”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Patroana firmei care a amplasat artificiile în Clubul Colectiv, Daniela Ioana Niţă, era preocupată de imaginea societăţii imediat după tragedia în care 64 de persoane au murit iar sute de tineri au fost mutilaţi pe viaţă, arată motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti prin care s-au pronunţat sentinţele în primă instanţă în Dosarul Colectiv.

Daniela Niţă, şefa Golden Ideas Fireworks Artists, voia să cumpere en-gros 10.000 de candele din partea firmei de pirotehnie, la patru zile de la tragedie, pentru a le împărţi tuturor celor care organizau un marş.

Detaliul prezentat de „Adevărul” apare în motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti prin care pe data de 16 decembrie 2019 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la ani grei de închisoare alături de patronii Clubului Colectiv, cei ai firmei de pirotehnie, precum şi de alţi funcţionari implicaţi în acest dosar.

„În conditiile in care, opinia publica era cutremurată de durere, conduita inculpatei a fost una de sfidare a autorităţilor statului şi chiar desconsiderare a victimelor.

Afirma că «Din data de 30 octombrie până în 6 noiembrie am fost la dispoziţia autorităţilor… deşi s-au făcut speculaţii după tragedia de la C(Colectiv - n.r.) eu nu am vorbit cu angajaţi ai firmei şi nici cu inculpatul Z(...) ca să le spun în ce fel să declare în faţa organelor judiciare»“, se arată în motivarea instanţei.

„Totuşi, deşi speriată, inculpata era preocupată de imaginei firmei”, notează judecătorul.

„Astfel, la data de 04.11.2015, inculpata are următoarea convorbire (proces verbal redare interceptări, f. 57-158 vol. 32 dup 545/P/205):

NDI (n.r. – Niţă DanielaIoana): Auzi? Cât e o candelă din aia? Cu cât se cumpără o candelă nici foarte mare, nici foarte mică?

DOAMNA: Nu ştiu. 3-4 lei

NDI: Te întrebi de ce? Mă interesează la en-gros, la aşa. Poţi să faci o verificare pe net? Stai să-ţi spun de ce. Mă interesează, la mitingul de vineri, să dăm, din partea firmei de pirotehnie, 10.000 de candele sau nu ştiu, o chestie din asta, nu-mi dau seama câte.

DOAMNA: Nu ştiu dacă e nevoie de aşa multe.

NDI: Nu ştiu. 7000 de candele, nu ştiu. Adică nu ştiu câţi oameni sunt aşteptaţi la miting, dar se aşteaptă mulţi. Dacă aseară au fost (...). Ideea era să fie vizibil, înţelegi? Să fie un gest vizibil şi atunci poţi să spui o chestie minoră – suntem alături de familiile îndoliate şi aşa(...)Vezi ce preţuri sunt(...)Ideea e să nu răsucim cuţitul în rană. Dimpotrivă, trebuie să fim cât mai pro, cât mai...Blânzi, cât mai umani, cât mai...P(...) ca asta e grav. Tot ce s-a întâmplat e...Dar nu suntem noi de vină că toate avizele alea şi toate...tot ce era acolo era bombă cu ceas. Chiar nu suntem noi. Iar noi, când ne ducem într-o locaţie, nu trebuie să întrebăm dacă au certificat de la ISU , dacă au două uşi de acces, dacă...toate astea cu care trebuie să fie o avizare p(...) un c(...)”.

Tribunalul Bucureşti a pronunţat pe data de 16 decembrie 2019 sentinţa în dosarul Colectiv, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone fiind condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru club.

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

CITEŞTE ŞI:

Motivarea din Dosarul Colectiv. Infracţiunile inculpaţilor, generate de lăcomie şi iresponsabilitate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite