Monica Macovei propune schimbarea regulamentului PE, după scandalul Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, într-un interviu acordat EUObserver, că este necesară modificarea regulamentului Parlamentului European,  în urma scandalului de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin, astel încât să se renunţe la posibilitatea ca eurodeputaţii să poate presta şi alte activităţi plătite.

"Europarlamentarii au la dispoziţie cinci ani să elaboreze în Parlamentul European legi necesare cetăţenilor UE. Este o slujba cu norma întreagă şi nu văd de ce ar trebui să aibă încă una în paralel", a spus Macovei.

În opinia ei, membrii PE nu ar trebui să mai poată desfăşura alte activităţi plătite. "Avem salarii, suntem plătiţi să facem aceasta", a adăugat fostul ministru român al justiţiei, care, potrivit EUobserver, s-a bucurat de apreciere internaţională pentru eforturile ei de a lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, inclusiv în momentul în care erau implicaţi colegi de-ai ei de cabinet.

Regulamentul actual le permite eurodeputaţilor să se implice într-o serie de activităţi remunerate, în afara mandatului de parlamentar, cu condiţia ca activităţile suplimentare să fie declarate.

O investigaţie sub acoperire desfăşurată de The Sunday Times a relevat că cel puţin trei europarlamentari, între care Adrian Severin, erau dispuşi să propună amendamente legislative în schimbul unor sume de bani pentru o firmă falsă de lobby. Potrivit unor informaţii, în zilele urmatoare ar urma sa fie expuşi şi alţi europarlamentari.

Preşedintele PE, Jerzy Buzek, a promis o politică de "toleranţă zero" în privinţa corupţiei în rândul eurodeputaţilor, referindu-se la scandalul "bani pentru amendamente" descoperit de Sunday Times. Doi din cei trei eurodeputaţi implicaţi în scandal, austriacul Ernst Strasser şi slovenul Zoran Thaler, au demisionat.

Un al treilea europarlamentar implicat în scandal, românul Adrian Severin, a fost exclus din grupul său parlamentar, iar în prezent figurează ca independent în Parlamentul European şi i se cere demisia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite