Ministrul Raluca Prună: „Vineri seara, după şedinţa CSAT, vom adopta o Ordonanţă de Urgenţă. Procurorii vor folosi infrastructura SRI”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, joi, că parchetele vor folosi infrastructura SRI pentru interceptări, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă urmând să fie avizat vineri în CSAT şi apoi aprobat în şedinţa extraordinară a Guvernului.

„În situaţia în care România nu are altă infrastructură decât cea adminsitrată de SRI, soluţia propusă de Guvern e folosirea infrastructurii SRI, dar cu eliminarea oricărei intervenţii umane din partea celor de la SRI, cu implicarea exclusivă a procuroprilor şi a poliţiştilor judiciari”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a precizat că proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede folosirea infrastructurii SRI în anchete, dar cu eliminarea oricărei intervenţii din partea personalului SRI.

Raluca Prună a mai spus că, după avizul CSAT, vineri seara va avea loc o şedinţă extraordinară a Guvernului pentru aprobarea actului normativ.

Ea a mai declarat că a discutat nu doar cu parchetele, dar şi cu reprezentanţi ai SRI, care şi-au dat acordul pentru folosirea infrastructurii pentru interceptări.

Eduard Hellvig, director SRI: Decizia CCR va avea un impact cert asupra securităţii naţionale

Decizia Curţii Constituţionale legată de interzicerea desfăşurării de activităţi de supraveghere tehnică de către Serviciul Român de Informaţii, motivată miercuri de judecători, a fost comentată de directorul SRI, Eduard Hellvig: „Vom pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei“.

Într-o declaraţie de presă postată pe siteul Serviciului Român de Informaţii, directorul instituţiei, Eduard Hellvig, a precizat, cu privire la decizia Curţii Constituţionale care interzice interceptările făcute de SRI în dosarele penale, că aceasta va fi respectată, la fel ca toate deciziile instanţelor şi a statului de drept.

„Curtea Constituţională decide în numele legii. Aşa începe orice decizie a Curţii Constituţionale din România. Din acest motiv, Serviciul Român de Informaţii nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta decizia CCR care declară articolul 142 din Codul de Procedură Penală neconstituţional. Pentru Serviciul Român de Informaţii, principalul instrument în misiunea noastră în serviciul cetăţenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei. SRI va rămâne şi în mandatul meu o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi a statului de drept“, se arată în comunicatul SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite