Iohannis a numit doi noi procurori în funcții-cheie din DNA și Parchetul General UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a semnat numirile pentru doi procurori în funcții de conducere în cadrul DNA și Parchetul General. 

Cei doi procurori au primit aviz negativ din partea CSM FOTO Inquam Photos
Cei doi procurori au primit aviz negativ din partea CSM FOTO Inquam Photos

Update: Klaus Iohannis a semnat numirile

Administrația Prezidențială a informat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 11 ianuarie 2024, următoarele decrete:

„-Decret pentru numirea doamnei Moraru-Iorga Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției din cadrul Direcției Naționale Anticorupție pe o perioadă de 3 ani;

-Decret pentru numirea domnului Popa Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe o perioadă de 3 ani”.

***

Știrea inițială: Doi procurori în funcții-cheie din DNA și Parchetul General, propuși în ciuda avizului negativ al CSM

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerile de numire în două funcții de conducere a unor secții din cadrul DNA și din cadrul Parchetului General, deși procurorii în cauză au primit aviz negativ din partea CSM.  

„Cu privire la propunerile de numire în funcții de conducere a doamnei procuror Moraru-Iorga Mihaiela și a domnului procuror Popa Remus-Iulian, Secția de procurori a emis avize negative. În aplicarea art. 148, alin. (2) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, la  data de 10.01.2024 la sediul Ministerului Justiției s-a desfășurat un nou interviu cu cei doi candidați, în cadrul căruia au fost avute în vedere și aspectele reținute în avizele Consiliului Superior al Magistraturii. După finalizarea interviului, au avut loc consultări extinse privind modul în care fiecare dintre candidați și-a susținut candidatura, în considerarea rolului membrilor comisiei de a o sprijini pe ministra justiției în desfășurarea acestuia. În urma interviului desfășurat la data de 10.01.2024 și după analiza întregii proceduri de selecție, ministra justiției a decis să continue procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerilor de numire în funcțiile de conducere ale celor doi candidați”, arată un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Privind argumentele aduse, sursa citată mai relatează că procuroarea „Moraru-Iorga Mihaiela are o solidă experiență profesională, este specializata în combaterea infracțiunilor de corupție, cu activitate îndelungată în cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, iar „proiectul său de management este compatibil cu viziunea de dezvoltare și cu liniile de acțiune instituțională ale procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, oferind elemente de instrumentar managerial apte sa asigure atingerea obiectivelor generale asumate și, în special, consolidarea luptei împotriva corupției”.

În cazul procurorului Popa Remus-Iulian este precizat că are „o experiență multilaterală și recunoscută în mediul profesional din care provine” și „îmbină complementar pregătirea profesională și cunoștințele de management judiciar, conștientizând necesitatea adaptării Secției la continua evoluție a infracționalității, importanța recuperării produsului infracțional, a digitalizării și cooperării interinstituționale”.

„Ambii procurori dețin calitățile profesionale și personale apte să contribuie la eficientizarea activității structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat și prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției și cu procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, în virtutea prerogativelor legale, ministra justiției a transmis în data de 11,01.2024 Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, următoarele propuneri, în conformitate cu art. 148 alin. (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor:

– propunerea de numire a doamnei procuror MORARU-IORGA Mihaiela în funcția de procuror-șef al Secției de combatere a corupției în cadrul Direcției Naționale Anticorupție;

– propunerea de numire a domnului procuror POPA Remus-Iulian în funcția de procuror-șef al Secției de urmărire penală în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a mai arătat sursa citată.

EvenimentePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite