Ministrul Justiţiei nu a demarat încă procedura de selecţie a noului procuror general

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, luni, că nu a demarat procedura de selecţie a noului procuror general al Românie, însă acesta va avea un mandat complet de trei ani.

„Încă nu am demarat această procedură. Imediat ce o să o demarez, veţi ştii, pentru că, în mare parte, criteriile, vor fi făcute publice", a declarat ministrul Justiţiei, după o întâlnire cu senatorii PSD, întrebată în legătură cu propunerea pentru Parchetul General, după demisia lui Tiberiu Niţu, arată Mediafax.

De altfel, ministrul Prună a precizat că noul procuror general va avea un mandat complet de trei ani, întrucât mandatul lui Niţu urma să expire în luna mai a acestui an.

„Evident că, fiind în situaţia în care mandatul fostului procuror general a fost întrerupt mai repede decât la termen, procedura aceasta va privi numai ocuparea funcţiei vacante de procuror general. (…) Va fi un mandat de trei ani, numai că declanşez procedura pentru ocuparea acestei funcţii mai repede pentru că acum funcţia este vacantă”, a mai declarat Raluca Prună.

La începutul lunii februarie, Tiberiu Niţu a demisionat din funcţia de procuror general al Românie după ce numele acestuia a apărut în scandalul privind coloanele oficiale. În prezent, la şeful interimar al Parchetului General este procurorul Bogdan Licu.

Scandalul coloanelor oficiale

În scandalul privind coloanele oficiale, Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu  pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.

În apărarea sa, Tiberiu Niţu a precizat că nu a cerut coloană oficială şi nici nu a beneficiat „de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege”.

„Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, spune Niţu.

Magistratul a explicat că măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt „proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite